Se spune că o persoană carismatică are un atu în plus în relaţionarea cu ceilalţi, poate fi mai persuasiv şi mai influent decât un om care nu dispune de această calitate. De asemenea, se spune că această trasătură este nativă şi nu se poate învăţa.

1. Ai încredere în tine

Trebuie să te placi pe tine însuţi. Vezi jumătatea plină a paharului. Fii entuziast. Simte-te bine în pielea ta. Fii consecvent. Apără-ţi singur pielea. Cunoaşte-te pe tine însuţi şi nu încerca să fii altcineva.

Nu-ţi etala toate problemele. Cu toţii le avem, dar le împărţim pe compartimente, le punem într-un colţ şi le scoatem de acolo doar pentru prieteni apropiaţi şi pentru familie.

2. Spune poveşti extraordinare

„Universul este compus din poveşti, nu din atomi”, spunea Muriel Rukeyser, poet şi activist.

Vorbeşte cu convingere. Foloseşte cuvinte precum „Sunt sigur”, versus tentantele cuvinte „Cred, Sper, Simt”.

Foloseşte umorul. Fii relevant. Fii la curent cu ce se întâmplă în lumea din jurul tău. Oamenii vor să aibă alături oameni care stăpânesc bine informaţia.

Nu confunda umorul cu glumele proaste. Nu fi autopeiorativ în afara conversaţiei. Nu te autocritica prea mult, în aşa fel încât să nu mai fii tu însuţi.

3. Limbajul corpului

Fii deschis şi abordabil. Amabil şi fermăcător.
Mergi către oameni, zâmbeşe, menţine contactul vizual şi strânge-le mâna. Prezintă-te spunându-ţi numele. Aşa oamenii îţi vor auzi vocea de două ori.

Stăpâneşte camera în care păşeşti. Gândeşte-te la preşedintele Obama când merge pe podium. Să ai propria ta demnitate.

Nu exagera. Când zâmbeşti, fii autentic. Dacă zâmbetul nu este şi în ochii tăi, oamenii vor şti că te prefaci.

4. Dedică-te, în conversaţie, celeilalte persoane

Permite universului să graviteze în jurul persoanei cu care vorbeşti.
Fă persoana cu care vorbeşti să se simtă ca singura persoană din lume la momentul respectiv.

Fă-i pe ceilalţi să se simtă confortabil cu tine.

5. Fii un bun ascultător

Nu-ţi poţi aminti totul, dar să-ţi aminteşti numele persoanei este important. Iată un truc: când eşti prezentat cuiva, repetă-i pe loc numele, spunând de exemplu „Ioana, mă bucur să te cunosc.”
Ascultă cu interes. Fii atent. Implică-te. Fii empatic.

Când vorbeşti cu cineva la un eveniment, nu-ţi verifica telefonul sau nu te uita prin cameră să vezi dacă cineva mai important este pe acolo. Dacă vrei să găseşti pe cineva mai important, fă o conversaţie scurtă şi mergi mai departe cu graţie.