Bine te-am regăsit, drag cititor. În fiecare zi avem plăcerea să scriem pentru tine și să te ținem informat cu toate noutățile, secretele și mondenitățile din lumea mare a comunicării. Probabil că și tu deja ai făcut o tradiție de a intra pe www.dicție.md și a da search pe noutățile zilei. Ai toată admirația noastră.

Ei bine, ca să nu te abatem de la rutina ta zilnică, astăzi ți-am pregătit un articol inspirat de la unul dintre cei mai buni teoreticieni și antrenori de comunicare din America, Domnul Nick Morgan, care a scris numeroase cărți despre arta vorbirii, comunicare, public speaking, etc., cărți prin care a încercat să ajute oamenii să facă claritate în gândirea și ideile lor.

Se pare că avem un scop comun cu el, pentru că astăzi o să te ajutăm pe tine să faci ordine în gândurile tale de comunicator. Și o să începem prin ați spune câteva reguli pentru un discurs public matur.

 

  1. Asigură momente de pasiune. Una dintre cele mai bune modalități de a păstra un discurs interesant este să gândești, nu despre pasiunea ta în general – toată lumea știe că ai nevoie de pasiune – ci mai degrabă să oferi un moment de contrast de calm și pasiune pe tot parcursul discuțiilor. Contrastul este memorabil.
  1. Spunei publicului ceva ce nu știe, dar nu-i spune tot ceea ce știi. Audiențele se bucură să învețe o cunoaștere insidioasă sau un factoid care adaugă un pic de profunzime și complexitate unei povestiri bine cunoscute. Prea mulți vorbitori dau prea multe informații despre public. Restrângerea este cheia.
  1. Construiește suspans pornind o poveste sau promițând o înțelegere și apoi livreaz-o. Introdu ceva de genul: “Într-un minut, vă voi arăta cum să … ” – și apoi, urmează-ți promisiunea. Nu utiliza prea mult această tehnică pentru a nu face abuz de relația dintre vorbitor și audiență.
  1. Urmărește unde te afli și termină cu două minute mai devreme. Cheia terminării la timp este o treaptă spre succes. După cum spune vechea zicală, nimeni nu speră că un discurs va dura mai mult.

Succes!!!