Cărțile sunt căi de acces. Ele ne permit să trăim vieți și experiențe pe care nu le-am putea cuprinde într-o mie de ani doar cu pașii și cu ochii noștri. Cărțile și imaginația ne dăruiesc o mie de vieți, mii de experiențe, milioane de gânduri și trăiri.

Rolul părinților nu este să-și protejeze copiii de toate greutățile ce le apar în cale, dar să-i învețe cum să abordeze situațiile dificile, cum să procedeze pentru a își atinge scopul. Părinții le pot da copiilor puterea de a ști cum să abordeze situațiile dificile. Perseverența, încrederea în forțele proprii se învăță de mici. Și, apropo se pot învăța cu ajutorul cărților.

Cărțile reprezintă una dintre uneltele care ne ajută să construim o mentalitate de învingător copiii noștri. Astfel îi ajutăm să fie curioși, receptivi, flexibili și creativi atunci când întâlnesc o situație dificilă. Să fie indulgenți/toleranți cu ei și cu cei din jur. Să spună: ”-Ok. Nu îmi place că am luat o notă mică la test. Sunt supărat că învățătoarea mi-a spus că aștepta mai mult de la mine. Dar știu că asta este o etapă. Ce pot face pentru ca data viitoare să fie altfel?” în loc de a își spune ”Sunt prost. Prietenul meu a luat notă mai mare. Acum nu voi mai avea media pe care mi-o doresc. Colegii vor râde de mine. Învățătoarea mă va certa..”.

Ceea ce nu realizăm, de cele mai mute ori, este că gândurile noastre sunt ca un bulgăre de zăpadă. Și ale copiilor la fel. Este normal. Suntem construiți pentru a gândi, a planifica. Dar cum ar fi dacă copiii noștri ar învăța să alimenteze acest bulgăre care se mărește cu acceptarea faptului că este normal ca uneori să fie greu, cu încrederea că este doar o etapă, și mai apoi cu soluții pe care știu că le pot căuta, găsi și aplica singuri?

Teama și anxietatea se nasc atunci când acest bulgăre, care pornește de la un singur gând, este alimentat cu gânduri negative ”Trebuia să iau acea notă mare. Nu sunt bun la asta dacă am greșit acum. Vreau să fiu fericit. Mă duc să mă uit la televizor sau să mă joc pe consolă (pentru a mă simți mai bine)…”

Sunt doar câteva scenarii pentru care este bine să cultivăm copiilor noștri un mod de gândire pozitiv. De la cele mai fragede vârste cărțile ne pot fi aliați de nădejde în acest demers.

Cumpărați cărți copiilor voștri. Citiți-le. Nu veți da greș niciodată.

Cu drag, echipa Dicție cu Vera Nastasiu!

 

Sursa: sapteanideacasa.ro