Dicție cu Suflet: Alexandru, un campion în scaun rulant care visează să devină antrenor de baschet

O eroare medicală l-a lăsat pe Alexandru fără posibilitatea de a mai merge pe propriile picioare încă de la nouă luni de viață. Băiatul a fost perseverent și optimist, mai mult, îi place sportul, a ales să studieze la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și speră foarte mult să devină un bun antrenor de baschet. Alexandru este un exemplu perfect că, dacă ți-ai propus ceva, nimeni și nimic nu te poate împiedica să-ți realizezi visul.

Eroarea medicilor a fost ascunsă chiar de ei

Mama lui Alexandru s-a resemnat şi nu a mers atunci să ceară dreptate în judecată, iar acum, spune tânărul, este prea târziu pentru asta. „Mi-au luat cartela medicală şi, sub pretextul că au vărsat cafea peste ea, au rescris-o în întregime, de la naştere. Astfel, după nouă luni în care am fost sănătos, brusc am devenit persoană cu dizabilităţi“, îşi deapănă povestea tânărul. Numeroasele proceduri de reabilitare nu i-au fost de niciun ajutor. Recent, i s-a propus să fie operat gratis de medici din Olanda, dar a refuzat, pentru că şansele de reuşită ar fi fost de 30%, iar un eşec l-ar imobiliza cu totul. Alexandru este foarte supărat pe faptul că deseori, lipsa pantelor pentru cărucioare este cel mai mare impediment cu care se confruntă, iar acesta a devenit deja o rutină. „Faptul că eu nu pot intra într-o farmacie sau într-o alimentară să-mi iau de mâncare este deja discriminare. Încă de anul trecut a apărut harta specială care arată cât de adaptate sunt clădirile din Chişinău. Am fost implicat în acest proiect, am participat la evaluarea clădirilor“, a comunicat Alexandru pentru adevărul.md.

Tânărul este mai independent decât mulții alții la vârsta sa

Alexandru locuiește de câțiva ani sțndur și se descurcă pe cont propriu în toate activitățile pe care le are prin casă. Mai ține legătura cu mama și fratele său mai mare, iar acum este student în anul întâi la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport. Totodată, face parte şi din echipa paralimpică de baschet Invasport, de aproape şase ani. Împreună cu colegii de echipă, a participat la competiţii sportive în Ucraina, România, Bulgaria şi alte ţări, obţinând mai multe medalii. „Pentru a participa la campionate mai mari, e nevoie de antrenamente intensive. Noi ne antrenăm de două-trei ori pe săptămână, câte o oră, iar asta este puţin. Pentru a avea performanţe, trebuie să avem antrenamente peste o zi, cu o durată de trei-patru ore. Mai există şi aspectul financiar, or, la campionatele europene sunt prevăzute taxe de participare“, explică tânărul sursei citate.

„Vreau să muncesc acasă“

Cunoaște bine scepticismul angajatorilor când vine vorba despre angajarea persoanelor cu dizabilități și deschiderea lor către un loc de muncă oferit unei persoane în scaun rulant. Majoritatea instituţiilor nu sunt adaptate la necesităţile persoanelor cu probleme locomotorii. Anume incertitudinea în ceea ce priveşte angajarea în câmpul muncii l-a determinat pe Alexandru să renunţe, deocamdată, la facultatea de IT, la Universitatea de Stat din Moldova, pe care spune că o va continua mai târziu și a venit la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport pentru că i s-a promis un post de  antrenor de baschet, după absolvire. „Sunt mulţumit de viaţă, aşa cum este. Dar aş vrea să avem condiţii mai bune pentru oamenii cu dizabilităţi, să pot să am un serviciu bun care să-mi permită să mă întreţin şi să am un viitor în ţara mea“, spune tânărul.

Alexandru este cel de-al doilea beneficiar al Campaniei Dicție cu Suflet. El va fi instruit gratuit în cadrul grupului de maturi la Dicție cu Vera Nastasiu.

2014-03-25T14:54:02+00:00martie 25th, 2014|

Comenteaza