Apar acele momente în viața multor oameni când nu mai sunt motivați să continue ceea ce fac, să mai profeseze. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când nu ți-ai ales tu meseria, ci te-a ales cumva ea pe tine. Nu ai avut o motivație profesională a ta, ci pur și simplu ai mers cu ce ți-au recomandat ceilalți. Sau te-ai dus unde a vrut soarta (calculatorul care te-a repartizat, sau orice altceva).

Japonezii în general au ieșit învingători și au ajuns unde sunt pentru că au întipărită în mentalitate perfecțiunea. Ei consideră că fiecare om are vocația lui, are un motiv exact pentru care trăiește. Iar acest motiv se transmite mai departe în tot ce fac.

Acum, ideea este cum ajungi să fii motivat în sfera profesională? Cum îți alegi drumul și găsești forța interioară de a rămâne pe el?

Pornim de la 4 coordonate intrinseci extrem de importante:

  1. Ce iubești?
  2. La ce ești bun?
  3. Ce ai putea să faci pentru care să fii plătit?
  4. De ce are nevoie lumea?

 

Știu că este foarte greu să găsești răspunsurile la aceste întrebări. Nu toată lumea știe ce vrea și cine este… și din moment ce a ajuns să își piardă motivația, este clar că nu are cele mai clare răspunsuri la aceste întrebări. Dar acesta este și secretul: să aflii răspunsurile.