1. Îmbracă-te așa cum este îmbracat publicul tau (poate un pic mai bine).  Vei creste ethosul, adica credibilitatea, prin accentuarea similaritatilor dintre tine si ascultatorii tai.
  2. Îmbracă-te cu ce te reprezinta

Daca ai ajuns pe o scena, inseamna ca esti un lider in zona ta de expertiza si ai ceva de transmis celorlalti, iti construiesti o imagine. Insa nu uita de persoana din spatele statutului. Decat sa pari un strain intr-o carcasa care nu-ti apartine, mai bine adopta varianta de mijloc, in care te imbraci in zona ta de confort, insa intr-o maniera foarte ingrijita.

  1. Îmbracă-te astfel incat sa stii/simti ca arati excelent

Orice costum sau rochie ai decis sa pui pe tine in ziua discursului sa fie acela/aceea in care esti cea mai buna varianta a ta. Daca vrei sa accentuezi profesionalismul si mesajul, atunci nu mai pune accent pe sexualitate si corporalitate, decat daca despre asta este discursul.

  1. Îmbracă-te în ceva confortabil

Pantofii care te bat, strang, rochiile prea stramte, pantalonii pe care aproape ii calci in picioare, toate acestea vor fi piedici in a te desfasura la adevarata valoare pe parcursul discursului.

  1. Îmbraca-te avand in minte o strategie

Si aici ma refer la a va construi (acest verb implica timp dedicat “Roma nu s-a construit intr-o singura zi”) o tinuta cu ceva vreme inainte, dupa ce v-ati documentat. Informatiile despre background, despre asezarea scenei, despre modul in care veti sta (podium, pe scaun), ce fel de microfon veti avea, ce fel de audienta, cat de mare este aceasta sunt piesele necesare pentru a alege corect. Decat sa te concentrezi pe hainele pe care le vei purta, mai bine porneste de la mesajul pe care vrei sa-l transmiti si prin haine.

Daca sala este mare, va trebui sa iei in considerare modul in care te vezi de departe. Cum un element de care sa tii seama este modul in care hainele tale se vad cand te asezi sau stai picior peste picior (ciorapii prea scurti la barbati) ori cand esti filmat (evita dungile si imprimeurile mici).

 Doamnelor: Culorile pe care e indicat sa le folosesti sunt cele saturate, vii, care se vad bine de departe si de aproape si exprima vitalitate, emotii pozitive. Evita negrul, mai ales de fundalul este intunecat. Te vei pierde, iar de departe vei parea un bloc de culoare, fara forma. Stai departe de imprimeurile mici care sunt greu de urmarit de privitor.

Si, neaparat, marcheaza-ti talia prin croiala rochiei, un detaliu, accesoriu sau curea. Forma clasica feminina, de clepsidra este repede reperata de ochiul uman si astfel vei iesi in evidenta fata de fundal. Apoi, un alt punct pe care se focalizeaza privirea, atentia este fata, asa ca zona gatului sa fie deschisa: decolteu in “U” sau “V” sau sa va impodobiti cu o bijuterie: colier, brosa.

Evita bijuteriile zgomotoase, mai ales de gesticulati sau va plimbati pe scena, ochelarii care va cad de pe nas (ticul acela al persoanelor purtatoare de ochelari de a-si ridica mereu si mereu ochelarii distrage atentia), fundele, sireturile care se desfac, pantofii care scot zgomot, orice v-ar putea voua si lor distrage atentia.

Domnilor: De sunteti deja un obisnuit al discursurilor, probabil ca v-ati pus la punct o garderoba minima pentru aparitii publice. De nu, pentru a simplifica sunt necesare trei tipuri de tinute:

Costum formal: nu un costum de gala (decat de avem una!), ci un costum care sa arate scump, eventual facut pe comanda. Acesta o sa va fie partener de nadejde la orice conferinta importanta, serioasa, cu un cadru profesional rigid.

Costum smart business sau smart casual: si aici ma refer la o tinuta care sa te serveasca la intalniri si prezentari din salile hotelurilor, unde audienta este imbracata divers: pantofi buni, de preferat in tonuri de maron, un pantalon de lana neutru sau chinos, chiar un jeans scump, o camasa si un blazer cu alura sport.

Tinuta casual: pentru intalnirile intre bloggeri, reuniunile intre firme, un soi de team building-uri extinse, in care un tricou polo, o camasa de jeans, o pereche de blugi si pantofi sport (nu neaparat sneakersi sau conversi daca aveti o pozitie de manager) sunt suficiente cat sa se creeze mimetism.sursa:www.gabiurda.ro