Exercitii de respiratie pentru copii

Iata cateva  idei de exercitii de respiratie pentru copii, care sa ii ajute sa se calmeze sau, dimpotriva, sa se energizeze.

Baloane de sapun

Aveti nevoie de un set de facut baloane de sapun. Suflati impreuna pentru a crea baloane de sapun. Recomanda-i copilului sa astepte doua secunde inainte de a crea un alt balon. Apoi poate exersa respiratia si fara „bagheta”, sufland pentru a crea baloane imaginare. Este un exercitiu eficient de calmare.

Elefantul

Povesteste-i copilului tau cum elefantii isi folosesc trompa pentru a face dusuri revigorante. Invata-l sa faca si el un „dus” imaginar, folosindu-si bratele in loc de trompa. Pe masura ce ridica bratele deasupra capului, inspira pe nas. Expira pe gura pe masura ce isi lasa bratele in jos si le scutura usor. Este un exercitiu care ajuta la revigorare sau trezire.

Sarpele

Povesteste-i copilului tau cum arata un sarpe atunci cand este calm: sta incolacit si priveste linistit in jur. Spune-i sa inspire adanc, pana cand simte ca si-a umplut plamanii. Apoi, cand expira, spune-i sa scoata un sasait cat poate de lung. Exercitiul este potrivit pentru momentele in care copilul vrea sa se calmeze.

Respiratia profunda sau abdominala

Spune-i copilului sa se intinda pe spate si sa aseze o jucarie de plus pe abdomen. Apoi va inspira profund pe nas, pana cand observa ca abdomenul sau se ridica. In acest timp, pieptul sau nu trebuie sa se ridice. Apoi va expira pe gura, incet, pana cand jucaria de plus se lasa in jos.

Ursuletul

Copilul inspira pe nas timp de 3 sau 4 secunde, isi tine respiratia timp de 1-2 secunde, apoi expira pe gura timp de 3-4 secunde. Apoi face pauza 1-2 secunde si reia exercitiul.

Iepurasul

Arata-i copilului cum respira iepurasii atunci cand cauta mirosul hranei sau mirosul altor iepurasi: adulmeca rapid in aer, pe nas. Spune-i sa inspire repede pe nas de 3 ori si apoi sa expire lung, tot pe nas. Exercitiul poate fi folosit atunci cand copilul este foarte suparat si suspina, avand dificultati in a-si relua respiratia normala. sursa: https://www.suntparinte.ro