Mariana Morari este un exemplu foarte motivant pentru mulți tineri de la noi: dizabilitatea motorică pe care a căpătat-o la nouă ani nu a împiedicat-o să absolvească liceul, Politehnica, să meargă la masterat la o altă facultate, să lucreze la un centru comunitar, să facă cursuri de secretariat și contabilitate, teatru social și voluntariat. Prima eroină a Campaniei “Dicție cu Suflet” este un talent care, ajutat de noi, va ieși cu siguranță din anonimat.

Am aflat de Mariana prin intermediul unei Organizații unde tânăra activează, iar după ce am auzit despre toate relizările ei ne-am spus că merită să depunem suflet pentru ca ea să facă progrese și la dicție.md. Tânăra cu ochi albaștri lucrează la Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități și vrea foarte mult să se specializeze pe drepturile omului pentru a putea crește în cadrul organizației. Mariana, deși folosește un scaun rulant, se autoperfecționează continuu, prin participarea la diverse traininguri și instruiri, și are un zâmbet molipsitor.

A tratat ani de zile o boală pe care nu o avea

Mariana a ajuns în scaunul cu rotile la vârsta de nouă ani, când medicii nu mai știau ce să facă pentru a stopa evoluția stării ei de sănătate din rău în mai rău. „Problema mea a început pe la gradiniță: aveam vreo doi ani abia când mersul a devenit mai greoi, ca deja pe la nouă ani să ajung într-un scaun rulant. Am făcut multe tratamente, medicii de la noi dădeau tot felul de diagnoze, le și tratau… numai nu ceea ce ar fi trebuit cu adevărat. Dacă se știa pe atunci despre erori de gentică, atunci cu siguranță nu ajungeam întru-un scaun rulant. Dacă făceam de mică chinetoterapie și masaj, nu ajungeam cu o scolioză atât de pronunțată. Pur și simplu părinții mei n-au fost informați corect și nu tratau ceea ce de fapt trebuia”, ne-a povestit Mariana.

“Am luat BAC-ul cu mare scandal”

Diagnoza musculară pe care o are, începând cu bazinul, dar și scolioza accentuată nu i-au permis fetei să urmeze o școală ca toți ceilalți copii. A făcut două clase de internat în Ialoveni, apoi cu profesorii la domiciliu. “Cred că am fost doar o dată la școală, pentru examenele din clasa a noua. Când le-am spus profesorilor că am decis să fac și liceul a fost scandal mare… Am susținut bacaureatul acasă, după toate rigorile, iar când să merg la facultate am ales foarte greu, nefiind pregătită psihologic pentru orientarea în carieră. Am absolvit facultatea de Inginerie a Produselor Vestimentare la Politehnică, având lecții, în mare parte doar la etajul unu”. Acest început a fost unul ales greșit, însă care a însemnat mult pentru viitorul fetei: aici a înțeles că vocația sa e alta!

Actriță de Teatru Social în peste 50 de școli din Republică

Mariana s-a regăsit în voluntariat, activând la Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Fizice. Au urmat Cursurile de Secretariat și Contabilitate – foarte utile zilnic pentru Mariana: “A fost vorba de un proiect în cadrul centrului ‘Motivație’. Am mers timp de trei luni la aceste cursuri, luată cu mașina de la scară. Îmi sunt foarte utile cunoștințele căpătate acolo, mai ales în scrierea proiectelor, la bugete și la munca cu calculatorul. În plus mi-ar fi și de folos acum în scrierea tezei de masterat la Facultatea de Psihologie a USM, pe care o absolvesc anul acesta”, spune tânăra. Grație programelor de voluntariat în care participă, Mariana a vizitat în 2013 Armenia, Georgia, dar și orașul Budapesta.

Își achită toate tratamentele și merge singură la Odesa pentru reabilitare

Cel mai curajos fapt este că tânăra a ales, vara aceasta, să plece de una singură la Odesa pentru cursurile de reabilitare fizică. Și-a luat valiza, scaunul cu rotile și a pornit în lumea mare. “E foarte trist atunci când nepăsarea oamenilor prevalează unei atitudini corecte și egale. Vara aceasta, în Odesa, atunci când șoferul microbuzului a văzut că sunt în scaun cu rotile și că trebuie să mă ajute cineva ca să urc și să cobor în vehicul, m-a lăsat în stație”, își amintește Mariana, retrăind starea de șoc pe care a avut-o atunci. Tratamentul, chinetoterapia de două sau trei ori pe săptămână, reabilitarea și tot ce ține de starea ei de sănătate este suportat financiar la moment chiar de Mariana. Eforturile ei au și succese: “Tratamentul de întreținere și reabilitare mă ajută să mențin diagnosticul, chiar și să-l îmbunătățesc starea de lucrurilor. Am început mersul cu cadrul”, ne-a mai spus Mariana foarte optimistă.

Cu primele două salarii vrea să-și cumpere un laptop

Mariana Morari este acum asistent de promovare la Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități și are speranțe mari să dezvolte acolo proiecte noi și să acumuleze mai multă experiență. Așteaptă încă un salariu și speră mult să reușească să-și cumpere un laptop performant, care i-ar fi de mare folos în activitatea sa. “Am un calculator de masă, cumpărat încă demult de părinți, dar cum plec adesea la reabilitare și la traininguri, am chiar mare nevoie de un calculator mobil. Sper ca luna viitoare să reușesc să mi-l iau”, a spus bucuroasă Mariana.

Citește “Idiotul” și îi place la nebunie muzica

“Am întâlnit mulți oameni până acum: foarte multe persoane deosebite, de la care am avut cu adevărat ce învăța, dar și foarte multă ignoranță, chiar și din partea medicilor”, își amintește eroina noastră. Mariana are o familie mare: două surori deja căsătorite, care au la rândul lor copii, apoi părinții care continuă să fie mereu alături de fiica lor mai mică. “Sunt foarte sociabilă, îmi place să discut cu prietenii, iubesc lectura, filmele bune, muzica, plimbările prin parc și călătoriile. Prieteni foarte apropiați am puțini, amici buni am mulți, iar cercuri de cunoștințe chiar multe. Mă bucur că pot discuta și interacționa cu oameni inediți și deosebiți – eu chiar cred că lumea e bună și vreau să o văd așa”, ne-a spus Mariana. Din modestie, tânăra nu vrea să povestească un singur aspect al vieții sale – cel legat de dragoste, dar visează să aibă și ea o familie frumoasă și copii sănătoși.

În următoarele săptămâni, Mariana Morari va fi instrută gratis la grupul pentru maturi în cadrul Dicție.md cu Vera Nastasiu, prin Campania “Dicție cu Suflet”.