Martie e despre frumusete, viata si FEMEIE. Perfecte.md iti propune s-o cunosti pe ea dincolo de aparente si stereotipuri, pe ea sincera, puternica si sensibila totodata. Fondatoarea scolii Dictie.md a inceput a lucra pe cand avea doar 16 ani si de atunci continua sa inspire si sa ne convinga ca cel mai important instrument cu ajutorul caruia poti impresiona este, cu siguranta, cuvantul.
In cadrul unui interviu din seria „SUNT FEMEIE”, Vera Nastasiu ne-a spus care este cea mai mare nedreptate a universului in raport cu femeia, cum trebuie sa fie un barbat demn de o femeie puternica si le-a urat doamnelor sa se bucure de viata, sa fie independente si perseverente. 

Cum ai descrie femeile in trei cuvinte?

Puternice, muncitoare si ambitioase.

Cine este femeia perfecta pentru tine?
Perfectiunea este o notiune relativa. Dar pentru mine femeia perfecta este mama mea. A crescut si a educat patru copii. Le-a oferit un drum in viata si continua sa ne sprijine, neconditionat. Poate pentru altii, femeia perfecta este una deja realizata. Dar e gresit sa crezi ca efortul, dragostea si grija unei femei pentru copilasii ei, nu o poate ridica la acest rang. Ce rost are sa fii o femeie de succes, cunoscuta de toata lumea, iar seara, cand iti inchei fulminanta activitate, in care te consideri importanta, revii acasa si nu-ti deschide nimeni usa.

Care este principala trasatura care te defineste ca femeie?

Puterea de a depasi situatii, limite, de a gasi solutii, de a se reinventa si a o putea lua de capat fara regrete si remuscari. Zile, luni, ani, dupa ce aduce pe lume un copil, ea se lupta cu o realitate pe care barbatii nu o cunosc. Incearca sa fie acolo pentru un suflet mic si plapand, gandindu-se cum se poate reinventa, cum poate redeveni femeia dinaintea acelui eveniment important – nasterea unui copil, si puterea este principala trasatura care o caracterizeaza.

Te-ai confruntat vreodata cu dificultati in viata sau in cariera pentru ca esti femeie? Care au fost acestea?

Esecul nu este opus succesului, ci este o parte din el. Iar mintea este unica fabrica, in care tu iti decizi destinul. Acolo tu decizi in fiecare zi, cu fiecare actiune, cine vei fi maine, cine vei deveni dupa o anumita experienta. Am avut dezamagiri, personale, profesionale si au fost lectii pe care le-am invatat. E adevarat ca nu am stat sa le contabilizez, dar au fost suficiente.

Misiunea femeii pe Pamant?

Cu deplina certitudine, femeia este datatoare de viata. Si cand zic asta nu ma refer doar la faptul ca a fost inzestrata cu harul de a aduce un copil pe lume si de a-i da viata pe pamant. Cand zic datatoare de viata ma refer la viata din fiecare lucru pe care il face o femeie. Atunci cand o femeie este acasa, casa are viata. Atunci cand o femeie isi iubeste neconditionat familia si se sacrifica cu sufletul pentru ea, familia are viata si culoare, atunci cand o femeie zambeste, acolo exista si dorinta de viata. Uneori cred ca femeia a fost creata pe pamant pur si simplu pentru a-i da viata pamantului, de altfel nimic nu ar mai fi existat, pentru ca femeia e forta motrice a vietii.

Cum trebuie sa fie un barbat demn de o femeie puternica?

Femeia devine puternica, daca el stie sa o completeze. Si noi intr-o relatie suntem doi indivizi separati. Noi trebuie amandoi sa fim preocupati de dezvoltarea personala si profesionala in egala masura. Nimeni nu este vinovat pentru esecul unuia dintre cei doi.

Feminitatea sporeste sau scade odata cu puterea?

Feminitatea nu trebuie sa tina cont de putere. Cred ca ea trebuie sa fie parte din tine la orice varsta. Asa cum o invat eu pe fetita mea sa fie cocheta, ingrijita, sa miroase a vanilie si sa aiba demnitate. Feminitatea este o trasatura de care nu trebuie sa uiti indiferent de greutati. Aceasta te va ajuta sa te simti bine in pielea ta si sa fii cuceritoare.

Care e cea mai mare nedreptate a universului in raport cu femeia?

Acum o sa vorbesc despre mine. Mi-as fi dorit sa am mai multa putere fizica. Deci, conditia mea si cele 55 kg, nu-mi permit sa fac unele lucruri. Adica, sa ridic greutati, sa ajut familia cu ceva. Cred ca in relatia cu mine, aceasta poate fi numita o nedreptate. Erau si situatii cand fetita mea, ma ruga la vreun lego sa o ajut cu ceva, cum sa monteze, sa uneasca si capacitatile mele sunt limitate la inginerie. (zambeste)

Ce faci, de obicei, de Ziua Internationala a Femeii?

Muncesc. Eu nu am nevoie de o zi speciala in care sa ma simt importanta. Asa ca si aceasta zi la fel ca altele, ma gaseste la treaba.

Cum s-a schimbat aceasta sarbatoare de cand ai devenit mama?

S-au adunat niste felicitari in plus, pe care le punem in biblioteca. Gloriei ii face placere sa-mi ofere diverse lucruri facute de ea, ori eu accept si indragesc in fiecare zi, orice face din drag de mine. Dar nu s-a schimbat nimic. O felicit pe mama sau pe nasa mea de cununie. Nu-mi prea plac aceste sarbatori.

Ce le urezi femeilor de 8 Martie?

Sa nu astepte mesaje siropoase, cadouri si alte atentii in aceasta zi. Sa pretuiasca viata, sa se bucure de ea, sa fie independente si perseverente. Iar daca merita cu adevarat atentii, ele vor veni in fiecare zi, nu doar de 8 Martie.