Fobia sociala reprezinta teama resimtita intr-una sau mai multe situatii sociale.

De exemplu: sustinerea unui discurs in fata unui public, intalnirea unor persoane noi, participarea la petreceri, stabilirea unei intalniri, consumul de alimente si bauturi in public, cererea de informatii de la autoritati, discutiile in contradictoriu cu altii. Persoanelor cu fobie sociala le este teama sa nu actioneze in asa fel incat altii sa aiba o impresie negativa despre ei. Deseori se tem ca ceilalti vor observa semne ale anxietatilor lor, de exemplu ca rosesc, ca le temura mainile sau ca transpira.

Persoanele cu fobie sociala de cele mai multe ori evita situatiile care le produc disconfort. In cazurile in care nu le pot evita, resimt teama si jena marcata. Uneori, aceste persoane pot avea si atacuri de panica.

Fobia sociala este o forma severa de timiditate, care poate impiedica functionarea optima a persoanei. Uneori, aceste probleme sunt minore, de exemplu in cazurile in care persoana este incapabila sa raspunda in clasa. Insa exista si cazuri in care problema se agraveaza. Majoritatea persoanelor cu fobie sociala au putini prieteni, se simt singuri si au probleme in atingerea scopurilor propuse (scoala sau serviciu).

Cine are fobie sociala?

Fobia sociala este o tulburare foarte des intalnita. Una din opt persoane sufera la un moment dat in viata de fobie sociala. Mult mai multe persoane au nivel ridicate de timiditate, care insa nu reprezinta inca fobie sociala. Fobia sociala este de doua ori mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor. In schimb, barbatii sunt mai dispusi sa ceara ajutor in rezolvarea acestor probleme decat femeile. De obicei, fobia sociala se instaleaza in adolescenta timpurie, dar sunt cazuri in are se instaleaza si mai tarziu. In cazul in care persoana nu cere ajutor, problemele legate de fobia sociala se pot agrava si persista pentru perioade lungi de timp.

Cauzele fobiei sociale

Deocamdata nu se cunosc exact cauzele fobiei sociale, insa au fost deja identificati factorii care contribuie la instalarea acestei tulburari:

Factorii genetici. S-a observat ca persoanele cu fobie sociala de obicei au mai multe rude timide sau chiar diagnosticate cu fobie sociala.

Experiente anterioare de viata. Multe persoane cu fobie sociala isi aduc aminte de situatii in care au fost umilite sau puse in situatii jenante. Asemenea experiente le-au determinat sa le fie teama de posibile intamplari similare. In scurt timp, incep sa evite aceste situatii sociale, ceea ce, ulterior, le va induce frica din ce in ce mai intensa.

Stil negativ de gandire. Majoritatea persoanelor cu fobie sociala au ganduri negative automatizate deja, in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample in situatii sociale. Cele mai frecvente astfel de ganduri sunt: „Nu voi reusi sa gasesc o tema de conversatie, sau sa sustin o conversatie pe o tema interesanta.”, „Ma voi face de rusine.”, „Se va vedea ca imi este teama.”,  “ Voi fi criricat si respins de ceilalti”.

Lipsa abilitatilor sociale. Unele persoane cu fobie sociala nu au avut ocazia sa dobandeasca abilitatile sociale. Aceste neajunsuri le pot crea probleme in anumite situatii sociale. In alte cazuri insa, unii au abilitatile sociale necesare, insa devin tematori in momentul in care trebuie sa le foloseasca.

În aceste circumstanțe, Dicție cu Vera Nastasiu recomandă:

  • Sa identificati conflictele de natura profunda, inconstienta.
  • Sa va controlati teama si sa depasiti trairile afective asociate cu aceasta proplema: culpabilitatea, furia, resentimentele sau depresia. Prezenta acestor emotii negative, nu face altceva decat sa intareasca si sa confirme existenta fobiei sociale, prin reactii de evitare, fuga sau chiar reactii agresive.
  • Sa constientizati gandurile negative care va induc teama si sa gasiti alternative.
  • Sa dobanditi abilitatile sociale de care aveti nevoie si modalitatile prin care va puteti relaxa, ceea ce va poate ajuta in dezvoltarea increderii in proprile forte si  in abilitatile dumneavoastra de a depasi aceste obstacole.