Prieteni,
Vera Nastasiu susține că bâlbâiala nu definește cine ești. Ea este o problemă comună, așa că nu te judeca sau critica prea aspru. Fii blând cu tine însuți și recunoaște-ți eforturile de a lucra la îmbunătățirea vorbirii tale.

Bâlbâiala poate fi o provocare, dar există câteva lucruri pe care ar trebui să le eviți atunci când te confrunți cu acest aspect al vorbirii. Iată câteva sfaturi practice despre ce să nu faci atunci când te bâlbâi:

  1. Nu te grăbi: Încearcă să vorbești mai lent și să-ți acorzi timp pentru a pronunța cu atenție fiecare cuvânt. Evită să te grăbești sau să te simți presat să vorbești mai repede decât te simți confortabil.
  2. Evită tensiunea: Uneori, bâlbâiala poate fi însoțită de tensiune musculară. Fii conștient de tensiunea din corpul tău și încearcă să te relaxezi în timp ce vorbești. Exercițiile de respirație și tehnici de relaxare pot ajuta.
  3. Nu te auto-corecta obsesiv: Nu te concentra prea mult asupra greșelilor tale. Obsesia de a corecta fiecare repetiție poate duce la frustrare și poate face bâlbâiala să fie mai vizibilă. Încearcă să mergi mai departe în discuție.
  4. Nu te izola social: Izolarea socială din cauza bâlbâielii poate face ca problema să se agraveze. Încearcă să te implici în conversații și să comunici cu alții cât de des poți. Cu cât practici mai mult, cu atât vei deveni mai confortabil în vorbire.
  5. Nu-ți ascunde bâlbâiala: Poți simți tentația să-ți ascunzi bâlbâiala sau să eviți cuvinte sau situații care o declanșează. În loc să faci asta, încearcă să te confrunți cu bâlbâiala și să o înfrunți deschis. Poți încerca să spui cuvintele sau sunetele problematice în mod deliberat și să exersezi în acest fel.
  6. Evită stresul inutil: Stresul și anxietatea pot accentua bâlbâiala. Încearcă să gestionezi stresul printr-o combinație de tehnici de relaxare, meditație și, dacă este necesar, terapie sau consiliere.

În cele din urmă, este important să lucrezi cu un specialist în vorbire sau un terapeut logoped pentru a dezvolta abilități și tehnici specifice care să te ajute să depășești bâlbâiala și să vorbești mai fluent.

Link către cursul VIDEO: https://dictieonline.md/curs-video-de-logopedie-invinge-balbaiala

Cu drag,
Echipa Dicție.md