Vera Nastasiu îmtr-un interviu despre realizările și proiectul Dicție.md pentru 2020: “Avem o surpriză pentru toți profesorii de limbă română din această țară, pe care o vom anunța prin intermediul Ministerului Educației.”

 Cum a fost anul 2019 pentru antrenoarea de dicție și discurs public, Vera Nastasiu?

  1. N. „Minunat la modul direct. Fiecare dintre instruiri a avut ceva special. Am întâlnit și ajutat oameni deosebiți să exceleze la capitolul comunicare și am oferit necondiționat suportul și experiența mea în multe evenimente publice, în care subiectul dicție și discurs public era unul prioritar.”

 Ce nu ai avut în 2018 și ai obținut anul acesta?

  1. N. „Să ne poziționăm mai bine pe platforma de instruire destinată companiilor. Am reușit să ajungem mai aproape de lumea antreprenoriatului, care știm noi este într-o goană continuă și nu prea are timp de instruiri în acest domeniu. Dar eu am reușit, împreună cu echipa mea să demonstrăm contrariul și să-i motivăm să fie parte a acestui proces. Mulți anjagați din anumite companii, cred că acest aspect al comunicării trebuie să fie destinat doar oamenilor care lucrează în departamentul marketing. Ei bine, nu. Este necesar tuturor.”

Cum au fost cursanții de la dicție în anul acesta? Mai curajoși, mai talentanți sau mai fricoși? Dar tu?

  1. N. „Mi-ar fi destul de greu să compar sau să aleg. Acum sunt exact în situația unei mame, care are mai mulți copii. Și mă pui să aleg care dintre ei este mai talentat. Să știți că fiecare dintre cursanții mei, vin de obicei la mine, pentru că au anumite dificultăți. Foarte puțini sunt cei care ajung și spun: Eu sunt bine, vreau doar să văd unde pot fi mai bine, decât acum. Dar marea majoritate invocă anumite dificultăți de comunicare, defecte de vorbire, emoții excesive, lipsa unei pregătiri temeinice în fața unei camere video, răspunsuri la întrebări incomode, imagine publică, etichetă și protocol, comunicare cu mass-media și multe altele.”

 Care au fost cele mai mari dificultăți de vorbire ale cursanților din acest an?

  1. N. „Ca să ne lămurim din start. Dificultatea vorbirii este un simptom caracterizat prin pronunţare greșită a cuvintelor, mormăit sau o schimbare a debitului în timpul vorbirii. Termenul medical este dizartria. Dificultatea vorbirii poate apărea treptat cu timpul sau după un incident unic. Poate fi temporară sau permanentă, depinzând de cauza care o produce. În principal, dacă este să rezum, au fost cam în această zonă.”

Dicție.md a mai crescut cu un an. La cei 6 ani, cum crezi că se descurcă proiectul dat?

  1. N. „Încă mi-e greu să cred că sunt 6 ani. Nu am contabilizat niciodată, nu sunt foarte bună la calcule. Apropo, matematica nu a fost preferata mea la școală. Dar popularitatea acestui proiect este determinată de rezultatele pe care le avem cu fiecare cursant. Și mă refer la oficialii de rang înalt, ori în această ligă nu poți lucra dacă nu ești un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Dar și ceilalți cursanți, care îți oferă un feedback absolut magistral după 5 săptămâni de instruiri.”

Dacă la anul n-ar mai exista dicție.md, cu ce fel de activități și-ar umple Vera Nastasiu programul zilnic?

  1. N. „Sigur rămân tot în zona pedagogiei. Cred că aceasta este vocația mea.”

 Potrivit zodiacului chinezesc, anul 2020 este anul șobolanului. Vera Nastasiu are vreo asociere cu șobolanii? Sau cel puțin, cum îi caracterizezi tu?

  1. N. „Pe mine mă sperie aceste rozătoare. Nu sunt prietenoasă cu ele. Prefer să stau departe de ele și de mirosul lor.”

 Enumeră 3 priorități pentru anul 2020.

  1. N. „Avem o surpriză pentru toți profesorii de limbă română din această țară, pe care o vom anunța prin intermediul Ministerului Educației. Avem o altă noutate pentru cei din diasporă, pe care o vom anunța prin intermediul surselor noastre online, dar nu numai și intensificăm acțiunile pentru cei din afara țării.”

Cum și cu cine vei petrece Crăciunul anul acesta? În familia ta se obișnuiește să se dăruie cadouri unul altuia?

  1. N. „Cu familia mea. Fetița mea a scris deja scrisori. Deci, nu una, dar mai multe. Singura ei solicitare este să avem pisici și câini în toată casa. Nu știu dacă Moșul este pregătit în acest an de acest pas, dar cred că niște cărți bune, cu siguranță îi va aduce.”

Care este mesajul tău de felicitare pentru cursanții tăi și întreaga comunitate Dicție.md?

  1. N. „Să-și facă mereu un plan pentru Noul An. Nu vă lăsați purtați de valul sărbătorilor, dar valorificați fiecare zi. Încercați să vă înconjurați de oameni care să vă ofere plus valoare și să vă ajute să creșteți frumos. Până la urmă aceasta este satisfacția. Creșterea ta personală și profesională te va face mai motivat să ajuți, să vezi dincolo de aparențe și să te bucuri de viață cu adevărat.”

 

sursa: Dictie.md