Antrenoare de dicție, jurnalistă, cititoare de cursă lungă și o mămică fericită – astfel putem defini personalitatea Verei Nastasiu. Stilul său impecabil, permanenta ascensiune pe scara profesională și autodezvoltarea continuu o fac una dintre cele mai notorii doamne din R. Moldova.
Pasiunea sa pentru arta vorbirii a evoluat într-o afacere de succes. Vera Nastasiu a deschis prima școală de dicție din Moldova. În această afacere, Vera Nastasiu a investit timp și dragoste, iar roadele muncii sale nu au întârziat să apară.
În urmare, aflați care este motivarea unei femei de succes și ce mesaj ne transmite Vera Nastasiu.
-Ce înseamnă pentru Dvs. motivația și ce înseamnă a fi motivat ?
Să știi de ce faci un anumit lucru și care vor fi rezultatele. Omul are nevoie de confirmări. De multe ori, devine mai responsabil dacă este motivat.
– Care este sursa Dvs. personală de motivație?
Oamenii mei apropiați. Am în jurul meu multe exemple frumoase de oameni care știu să-și facă din viață o călătorie frumoasă și nu una obositoare cu riduri și dureri de spate. Deci, mă simt bine să mă pot energiza de la ei, și cred că pe undeva reciproca e valabilă.
-Ce metode utilizați pentru a vă motiva „elevii” la orele de dicție?
Forța mea de persuasiune este una importantă în demersul de predare. Știu exact care sunt tehnicile de care au nevoie pentru a avea reușită la curs. Ori de-a lungul timpului, și elevii mei mi-au oferit rețete de motivare. Oamenii așteaptă întotdeauna să vadă cu ce se vor alege la final.
-Din experiența de mămică, spuneți-ne cum trebuie să motivăm corect copiii?
Nu știu dacă pot oferi sfaturi mămicilor în materie de motivare. Pot doar să vă spun ce a funcționat în cazul fetiței mele. Ca să ne înțelegem, nu mă consider un guru al parenting-ului.
Pentru fata mea, n-a funcționat să ridic vocea. Nu a fost o idee bună, deși uneori nervii îți mai bat la ușă. Deci, a fost important să construiesc de-a lungul timpului mesaje motivaționale, gen: „Uite, Gloria, oamenii puternici zâmbesc, oameni slabi, plâng și se vaită permanent: Nu pot, nu știu, n-o să reușesc. Alege!”.
N-am privit-o cu autoritate și superioritate. Asta i-a dat un soi de siguranță, că poate să se exprime fără teama de a greși.
A spart tot felul de chestii din casă. Unele foarte scumpe. Și totuși, eu am ales să îi spun: Era bine să fii atentă. Stai liniștită, toți oamenii mai greșesc.
Rețeta pentru motivarea copiilor e diferită de la o familie la alta. De aceea, în funcție de cum îți construiești mesajele, ajungi să devii o sursă de inspirație și motivare.
-Cine v-a ispirat, fie v-a motivat să deschideți școala de dicție?
Gheorghe Caraseni. Este parte din familia mea și va rămâne modelul meu de motivare în tot ceea ce fac.
-Cum mass-media poate motiva consumatorii de informație?
Prin echidistanță, imparțialitate și obiectivitate. Nu există alt traseu de a ajunge la consumatorul de informație. Dacă abdici de la aceste noțiuni, nu te mai consideri un jurnalist, dar un traseist de informație. Prin profesionalism. Și da, lasă-i omul posibilitatea să aleagă.
-Care categorii de oameni apelează cel mai mult la cursurile de dicție?
Ar fi mai ușor să răspund la întrebarea asta dacă ar suna: Care dintre categoriile de oameni nu apelează la cursurile de dicție? De ce? Pentru că, am solicitări din toate domeniile.
-Ați urmat facultatea de filologie, dar ați devenit o jurnalistă de cursă lunga, ce va determinat să vă reprofilați?
N-am fost chiar văduvită de acest aspect. Deci, am și foarte mulți jurnaliști pe care îi ajut să fie buni pentru aparițiile televizate. Dar am simțit atunci că trebuie să fac o pauză și nu regret. Am în continuare oameni care mă curtează pentru emisiuni tv, dar deocamdată, nu simt nevoia să reapar. Nu știu ce-mi rezervă viitorul, poate revin.
-Care este rețeta succesului pentru Vera Nastasiu?
Cred că în toate interviurile de până acum, sunt rugată să răspund la această întrebare. Eu n-am găsit nicăieri nici o rețetă după care să-mi pregătesc ascensiunea profesională. Am muncit și muncesc în continuare. Am învățat și învăț în continuare. Mi-am distribuit timpul pentru activități care îmi produc plăcere, am învățat să spun da și să spun nu, comunic cu oameni buni și asta îmi ocupă tot timpul, vorba unui prezentator român.
Dar pe undeva, cred că, dacă nu ești speriat foarte tare, nu crești foarte mult.
-Ați putea să ne recomandați câteva cărți motivaționale?
„Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle
„Forța entuziasmului” de Norman Vincent Peale
„Puterea magică a gândului” de David J. Schwartz
„Atitudinea este totul” de Jeff Keller
„Cei șase stâlpi ai încrederii în sine” de Nathaniel Branden
-Și spre final, vă rugăm să oferiți cititorilor noștri un mesaj motivațional.
Omul care crede ca poate face un lucru va dobândi întotdeauna priceperea de a-l face. Și nu uitați: oamenii care cred ca pot muta munții din loc îi mută. Oamenii care nu cred că-i pot muta, nu-i pot muta. Încrederea atrage după sine capacitatea de a face un lucru.
Sursa: Motivare.md
Link: http://motivare.md/oameni-motivationali/vera-nastasiu-oamenii-puternici-zambesc-oameni-slabi-plang/
Comenteaza