Vorbirea în public este procesul de transfer al informațiilor de la un vorbitor la un public. De aceea, când începi să-ți dezvolți abilitățile de vorbire în public, este foarte util să-ți înțelegi punctele forte, deoarece te ajută să-ți crești încrederea în tine și să te descoperi.

Mai jos sunt 5 tipuri de vorbitori în public, pe care echipa Dicție.md le-a ales cu grijă, pentru a te ajuta să înțelegi ce fel de vorbitor ești și la ce aspecte trebuie să mai lucrezi.

1. Vorbitorul emotiv

Îți crește pulsul, îți frângi mâinile, cuvintele parcă fug de tine deși ai învățat discursul pe dinafara. Nu e o tragedie. Vestea bună este că și cele mai curajoase persoane au emoții atunci când trebuie să susțină un discurs. Trebuie să știi că atunci când îți arăți subtil emoțiile, devii mai credibil, iar publicul va fi alături de tine. Cu toate acestea, dacă reușești să le gestionezi vei putea livra un mesaj de impact.

 2. Vorbitorul stresat

Ești perfecționist, iar din dorința de a ieși totul perfect devii stresat și anxios? E bine să știi că perfecționismul te poate bloca și e posibil să nu mai știi ce ai de spus din cauza presiunii pe care o pui asupra ta. De aceea, este important să conștientizezi că scopul unei prezentări nu este ca totul să iasă perfect, ci ca publicul să rămână mulțumit și cucerit de prezența ta și informațiile pe care i le-ai spus. De cele mai multe ori, audiența apreciază un vorbitor natural, cu bune și cu rele, nu persoanele care par a fi perfecte.

 3. Vorbitorul tehnic

Nu te temi să vorbești în public, dar nici nu ești entuziasmat. Nu îți arăți emoțiile, menții același ton al vocii, deoarece vrei să treci direct la subiectul prezentării tale. Uneori acest stil monoton poate transmite seriozitate și profesionalism, însă ai grijă, poți deveni foarte ușor plictisitor, iar publicul te va taxa dur pentru aceasta.

Încearcă să schimbi tonalitatea vocii: ridică tonul atunci când vrei să îndemni oamenii să acționeze sau coboară-l atunci când îi pui să mediteze asupra anumitor lucruri.

4. Vorbitorul vedetă

Îți place să vorbești în public și să impresionezi audiența, să fii în centrul atenției. E minunat să îți placă de tine, deoarece acest lucru îți va oferi siguranță de sine, dar fii atent, aprecierea prea mare de sine se poate transforma în infatuare, ai grijă să o temperezi. Nu uita că vedeta este publicul tău, nu tu.

5. Vorbitorul motivațional

Știi să motivezi și să inspiri oamenii, ești un exemplu pentru cei ce vor să reușească. Energia ta dă pe din afară și vrei mereu să-i îndemni pe ceilalți la acțiune. Motivația este extrem de importantă. Dacă reușești să cucerești publicul prin stilul tău, îl vei convinge foarte ușor să treacă la acțiune sau să te urmeze.

Cu prețuire, echipa Dicție.md!