La data de 14 octombrie, în fiecare an, chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului. Cu această ocazie, echipa Dicție.md ți-a pregătit o serie de curiozități despre capitala Republicii Moldova:

  1. Chișinăul a fost pentru prima oară atestat în documentele din 1436.
  2. În 1641, Chișinăul trece în proprietatea mănăstirii Sfânta Vineri din Iași.
  3. Vlaicu Pârcălab a gestionat moșia Chișinău circa 60 de ani pe timpurile lui Ștefan cel Mare.
  4. După 1812, când Basarabia a devenit o gubernie a Imperiului Rus, cu aportul mitropolitului Bănulescu Bodoni, centrul administrativ politic și economic al Basarabiei a fost numit Chișinău. Se discutau și variantele cu Tighina și Lăpușna, dar s-a oprit pe principiul geografic, adică localitatea care se află în centrul Basarabiei.
  5. Începând cu anul 1813, Chișinăul a început să se dezvolte. Tot atunci a fost întocmit primul plan urbanistic.
  6. Chișinăul este printre puținele orașe din Europa unde avem o aglomerație de pivnițe pe metru pătrat. Doar în perimetrul din centrul istoric avem de la opt la 16 pivnițe.
  7. Pivnițele din Chișinău au fost ținute în secret, deoarece ele erau folosite în perioada sovietică în scopuri militare, erau transformate în buncăre. Era un tabu de a nu cerceta subteranele Chișinăului.
  8. Prima instituție primară de învățământ din Chișinău este actualul liceu „Gheorghe Asachi”, care a fost deschis în anul 1864.
  9.  Orașul Chișinău a început de la intersecția străzilor Albișoara și Pușkin.
  10. Hramul Chișinăului este sărbătorit din anul 2002 în data de 14 octombrie.

 

Sursa: diez.md