Ți-am mai spus că arta vorbirii în public se învață și că repetiția este cheia spre succes, dar ce faci dacă, deși exersezi mult, nu cunoști cele mai bune strategii care te pot ajuta să excelezi? Dicție.md împreună cu Vera Nastasiu ți-au pregătit și de această dată câteva sfaturi care te vor ajuta să devii mai bun sau să-ți ușurezi munca, atunci când te pregătești să vorbești în fața unei audiențe.

  • Memorează ideile, nu conținutul

Să te prezinți la cel mai înalt nivel și să creezi o impresie bună nu înseamnă să memorezi fiecare cuvânt din discursul tău și să le spui pe de rost. Din contra, acest lucru ți-ar putea servi drept dezavantaj. Expunerea pe de rost a unui text îți fură din naturalețe și ai putea să fii într-o dilemă mai mare dacă uiți un rând, decât atunci când improvizezi întreg monologul. Pentru a evita acest gen de incidente, încearcă să memorezi doar ideile de bază din discursul tău și chiar să le asociezi cu ceva care te va face ușor să-ți amintești despre ce era vorba (apelează la imagini vizuale). Abordarea respectivă te va ajuta să ai un discurs structurat, capabil să mențină atenția publicului pe subiectul de bază și îți va oferi naturalețea unui bun orator.

  • Creează o conexiune cu publicul tău

Nu încerca să pari cel mai inteligent din sală. Indiferent cât de specializat ai fi într-un domeniu, faptul că te afli în fața oamenilor deja îți oferă o stofă de expert. Aflarea ta pe scenă poate crea o barieră între tine și cei care te ascultă și tocmai din această cauză trebuie să eviți și mai mult să pari arogant. Sarcina ta în calitate de vorbitor este să elimini orice element care te poate distanța de public, să fii modest, pe alocuri amuzant, natural și credibil.

Reține că, cu cât oamenii se vor regăsi mai mult în ceea ce spui și în felul tău de a fi, cu atât aceștia vor fi mai interesați să te asculte și să te revadă. Tot aici poți apela și la istoriile personale sau situații din experiența proprie. Ele vor trezi interes și vor face ca informație pe care o transmiți să fie mai ușor de memorat.

  • Pregătește-te și exersează

Pentru a avea o prestație excelentă, trebuie să stabilești de la început care este rezultatul pe care vrei să-l obții la finalul prezentării. Aici te pot ajuta întrebările precum:

  • Care este scopul prezentării mele?
  • Ce impact vreau să am asupra publicului?
  • Caut să informez, să inspir sau să conving?

Știind ce vrei să obții, obiectivele tale vor fi mult mai ușor de îndeplinit.

Nu lăsa nimic la voia întâmplării, înțelege ce vrei să transmiți și repetă. Dacă vrei să adaugi câteva detalii pe parcurs, este în regulă, dar asigură-te că nu te abați prea mult de la subiectul principal și nu te pierzi în monotonie sau repetiție. Cu cât vei repeta mai mult, cu atât vei avea mai multă încredere în tine și vei putea face față mai ușor situațiilor neprevăzute.

  • Ai grijă de limbajul corpului

În mod ironic, unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a-ți îmbunătăți abilitățile oratorice nu are legătură cu vocea ta, ci cu limbajul corpului.

Ține minte că nu numai ceea ce rostești înseamnă să comunici ceva. Tonul vocii, expresiile faciale, mișcările mâinilor și chiar deplasarea pe scenă, fac parte din instrumentele care contribuie la modul de derulare al unei prezentări.

Începând cu un salut amical, un zâmbet cald și păstrarea entuziasmului în timpul discursului, va transmite publicului faptul că te simți confortabil și încrezut în ceea ce spui.

Dacă ești cu adevărat interesat să-ți dezvolți abilitățile oratorice, să ai o dicție bună și o prezență memorabilă indiferent de circumstanțe, vino la cursurile noastre unde Vera Nastasiu, cea mai bună antrenoare de dicție și public speaking, te va învăța cum să cucerești lumea prin discurs!