Lecția Nr.1 Fii pregătit.

Din momentul în care ai aflat că urmează să susții un discurs în fața zecilor sau sutelor de oameni, pregătește-te. Ce înseamnă asta? Înseamnă să mergi la acel eveniment, conferință sau ceremonie cu temele făcute de acasă. Verifică ce clase sociale vor fi prezente, cărui public urmează să te adresezi și cât de necesar sau important va fi discursul tău pentru ei. Nu te grăbi să renunți imediat, mai ales dacă evenimentul sau chiar propria personalitate te impune să o faci. Un stilou și o foaie de hârtie e suficient pentru ați schița câteva idei esențiale pe care vrei să le abordezi în prezentarea ta.

Lecția Nr. 2 Fii liber în discursul tău.

Limitele sunt doar în mintea noastră. Lăsă frâu liber imaginației tale, gândurilor tale și spune ce ai de spus. Fii sincer și în același timp interesant. Nu plictisi oamenii cu prea multe detalii și cu istorioare din secolul trecut, treci la subiect. Libertatea în gândire nu înseamnă nicidecum aberații și cai verzi pe pereți, ci fascinație, cucerire și seducția canalului auditiv.

Lecția Nr. 3 Simte-te confortabil cu tine înusuți. Creează impresii de comfort în discursul pe care îl duci. Oamenii nu trebuie să știe că ție îți tremură haine și tot de pe tine și că vrei mai repede să lași naibii microfonul ălă și să cobori de la tribună. Nu. Interzis. Oamenii trebuie să simtă că tu ești acolo ca peștele în apă. Creează această stare confortabilă pentru tine și mai ales pentru publicul tău.

Lecția Nr. 4 Vestimentația. Pe cât de banală poate fi această remarcă pe atât de importantă este atunci când din greșeală sau neștiință o dai în bară. Nu pune pe tine haine ce nu te reprezintă, haine în care nu te simți ok cu ele, haine vulgare, haine colorate, accesorii și tot restul de lucruri inutile. O prezentare sau un discurs public nu este o defilare de modă. Este o defilare de gânduri, idei, realizări și vorbire frumoasă.

Lecția Nr. 5 Fii diferit. A fi diferit înseamnă a avea rezultate diferite. Încearcă să schimbi ceva și să faci ceva ce nu ai mai făcut. Spre exemplu ce-ar fi dacă în timpul discursului tău ai invita o persoană din public pentru a da răspuns la o întrebare sau poate ai merge chiar tu la ea și ai întreba-o ceva? Toată lumea ar lăsa telefoanele mobile, ar lăsa discuțiile cu cei din jur și și-ar fixa privirea către voi. Spontaneitatea poate avea consecințe interesante. Cel puțin încearcă, dar cu grijă.