De mult nu mai este un secret faptul că o comunicare impunătoare, convingătoare și memorabilă are la bază comunicarea paraverbală. E un ingredient #must atunci când urmează să susții o prezentare sau un discurs public în fața zecilor de oameni. Îmbucurător este faptul că de ceva vreme, comunicarea de succes a devenit un trend printre oameni, iar limbajul pe care îl alegem să-l vorbim și rostim este La Modă! Da!! E cool să și vorbești frumos și corect. Important e să ții cont de câțiva parametri care te vor ajuta atunci când vei fi în pană de idei ce să mai faci și cum să mai vorbești ca să cucerești publicul și să le încânți auzul.

Cum ziceam și mai devreme, comunicarea paraverbală este o parte a unui discurs impunător, pentru că limbajul paraverbal reprezintă 38% din întregul proces de comunicare. Cei mai întalniți și utilizați stimuli paraverbali în comunicarea paraverbală sunt:

 

  • calitățile vocale
  • înălțimea vocii
  • volumul vocii
  • dicția

Să le luăm pe rând.

Calitățile vocale. Fiecare om este o creatură individuală. Asta trebuie să o știți și să o tratați ca atare. Respectiv, în acest context, fiecare dintre noi are anumite caracteristici ale vocii care ne ajută să identificăm și să catalogăm persoana drept – tânăr/bătrân, energic/epuizat, alintat/hotărât etc.

De asemenea, este important să cunoașteți că sunetul vocii este influențat în primul rând de calitatea corzilor vocale și apoi succesiv, de poziția maxilarului, de pereții gurii, de dinți, de limbă și buze. În cazul în care persoana manifestă o poziție a corpului dreaptă,  muschii gatului sunt întinși, buzele flexibile și are o respirație bună, atunci sunetele vocii sunt mult mai clare.

Înalțimea vocii depinde în mare măsură de starea noastră de moment. Atunci când se întâmplă să fim mai tensionați, anxioși și stresați, corzile vocale se întind puternic, iar vocea se subțiază, devine stridentă. Când suntem calmi și relaxați, tonul vocii coboară și capătă o anumită forță. Așadar, noi vă recomandăm să fiți cât mai calmi și să păstrați înălțimea vocii la nivelul recomandat.

Volumul vocii este mult mai important decât credeți. El este primul indicator care vorbește despre tine și despre discursul tău. Volumul vocii trebuie sa fie ridicat la începutul și la sfârșitul unei prezentări pentru a sublinia obiectivele și concluziile acesteia. Este bine să țineți cont și de locul și mărimea încăperii în care te afli pentru a alege un volum corect. Un volum normal de conversație adaptat ambianței este cel mai recomandat.

Dicția. Fără doar și poate, dicția este vedeta unui discurs. Cuvintele pronunțate corect și clar, consoanele articulate până la final de cuvânt, vocalele nuanțate clar și gata. Dicția e prezentă. Exercițiile de dicție cu creionul în gură, 30 de minute în fiecare zi, știți și voi deja, este o prioritate pentru un bun orator.

 

Cucerește lumea prin discurs!