Se spune că cea mai mare frică a omului după frica de moarte este vorbitul în public, chiar și oamenii care nu se tem să vorbească în public, devin agitati și ușor tensionați.

Potrivit teoriei cognitiv comportamentale, frica de a vorbi în public este o fobie socială ce apare pe motiv că oamenii asociază discursurile publice cu eșec, dezamăgire, nestăpânirea emoțiilor, catalogări de prost gust și critici din partea audienței. Este firesc că publicul să vină la un moment dat cu anumite reacții, fie ele negative sau pozitive, cert este că interlocutorul trebuie să-și asume această responsabilitate și să o trateze ca atare.

Ținând discursuri publice aproape în fiecare zi în sala ei de curs, consultanta în comunicare, Vera Nastasiu, ne-a oferit câteva explicații la întrebarea De ce oamenii au frica de vorbitul în public.

Frica de a vorbi în fața oamenilor nu este atât de mult legată de calitatea discursului, ci de modul în care speakerul simte, gândește sau acționează atunci când se confruntă cu vorbitul în public.

  1. În cele mai multe cazuri, frica de a vorbi în public apare la oamenii sensibili la anxietate. Acești oameni se tem de faptul că nu vor fi capabili să țină un discurs până la final.

 

  1. Gândurile sau așa numitele supraestimări făcute anticipat. Acești oameni gândesc și văd vorbitul în public ca pe o abilitate specială, o pregătire și o instruire individuală ce va fi jurizată de publicul lor, ceea ce înseamnă că în timpul discursului ei se vor gândi de două ori mai mult la ceea ce va zice publicul după prezentarea lor și nu la discursul propriu-zis.

 

 

  1. Lipsa de experiență: experiența construiește încredere. Când nu ai multe ore petrecute pe scenă, ești mai predispus să experimentezi teama de a vorbi în public;

 

  1. Diferențe de clasa și poziția socială. Oamenii care susțin un discurs public în fața unei clase mai înalte, vor fi mai predispuși la frică, neliniște și tulburări emoționale.

 

La cursul de dicție și discurs public cu Vera Nastasiu înveți cum să îți controlezi această teamă și cum să te simți confortabil atunci când ești pus în situația de a vorbi în public.

Vera Nastasiu îți arată calea către arta vorbirii în public. Toate bune!