Cu certitudine putem spune că limbajul corpului nostru vorbește 80% din discursul pe care îl ținem în fața unei audiențe. Mimica sau expresia feței în mod special este acel semnal nonverbal ce trădează emoțiile fie ele pozitive sau negative, temerile și incertitudinile pe care le luăm cu noi în public. Tot ea, este însă și cea care poate oferi un aer proaspăt discursului tău și foarte subtil poți cuceri și atrage atenția audienței tale.

Noi i-am răpit 5  minute antrenoarei noastre de dicție și discurs public, Vera Nastasiu care are o experiență de peste 10 ani în arta comunicării și a prezentărilor publice, pentru a ne spune ce adevăruri trădează fiecare expresie a feței și ce semnifică câteva dintre ele.

  •  Cutele frunții pot fi verticale, orizontale sau încrețite. Cele vertical redau efortul depus, furie, disperare sau emoție. Cele orizontale de obicei apar când deschidem larg ochii. Ele pot însemna mirare, sperietură sau frică. Iar cele încrețite exprimă dificultăți, neînțelegere și panică.
  • Zâmbetul atrage atenția publicului. Prin zâmbet se reflect emoții pozitive, sentimente de prietenie, căldură sufletească și noblețe.
  • Rictusul (schimonosirea fetei) exprimă nesiguranţă, minţire, deznădejde. Evitați-o cât mai mult.
  • Încrețirea nasului trădează anumite neplăceri sau dezgust.
  • Sprâncenele ridicate exprimă mirare, uimire, iar sprâncenele împreunate – furie.

Potrivit literarilor, mimica vine din zona extraverbalului şi este considerată, alături de gesturi, nu numai cel mai vechi şi mai răspândit mijloc de comunicare, dar, cunoscută şi interpretată corect, poate deveni real instrument de diminuare a frustrării comunicaţionale, care, în societatea globală, capătă accente tot mai dramatice.