Când ai avut ultima oară o conversație bună cu copilul tău? Dacă te-a pus nițel pe gânduri această întrebare, atunci e timpul să pornești torațiile în domeniul comunicării și să îmbunătățești limbajul și modul în care comunici cu copilul tău dar și cu cei din jur.

Luând în considerare faptul că copiii înțeleg diferit și percep lucrurile diferit, este foarte important să acorzi o atenție deosebită câtorva elemente ce-ți vor transforma conversațiile lungi și plictisitoare în conversații frumoase și captivante. Vera Nastasiu îți spune ce trebuie să știi în acest sens:

  1. Ia timp pentru a practica ascultarea activă. Ascultarea activă presupune acordarea unei atenții deosebite copilului tău și celor din jur. Prin ascultarea activă, vei putea înțelege mai bine natura lucrurilor și ulterior vei putea oferi răspunsuri corespunzătoare.
  2. Gândește-te la ceea ce vrei să spui înainte de a spune ceva. Uneori, părinții, nu-și dau seama că întrebarea vine de fapt din partea copilului tău și astfel se confundă un pic lucrurile.
  3. Printr-un ton prietenos, o întrebare personală sau pur și simplu un zâmbet, îți vei încuraja copilul să se angajeze într-o comunicare deschisă și onestă cu tine. Este important să fii plăcut și politicos în toate comunicările cu el.
  4. Este important să fii încrezut în interacțiunile cu el. Nu lăsa loc de incertitudine și nesiguranță.
  5. Folosește un ton ferm dar prietenos.
  6. Contactul cu ochii este, de asemenea, important. Priviți-vă copilul în ochi pentru a-i demonstra că sunteți ochi și urechi pe conversația voastră.

Până data viitoare!