Furie că este obligat să vorbească în fața unui public sau  La baza fricii copilului de a se exprima in public se afla temerea de a nu gresi. Copilul isi imagineaza ca, daca greseste in fata unui numar mare de oameni, nu va fi adecvat in societate, nu va corespunde normelor sociale si isi va supara, intrista si dezamagi parintii si apropiatii.

Neliniste – Este neliniștit și agitat deoarece se gândește la ceea ce urmează să spună, iar de emoții, copiii precum și adulții pot uita o bună parte din discurs, fapt ce nu este tocmai un lucru de apreciat.

Transpirație emoțională – Din motic că se instalează starea de panică, se activează glandele apocrine, fapt ce provoacă cel mai des, transpirația în palme.

 

Vezi în continuare ce îți recomandă Vera Nastasiu să faci pentru a remedia aceste emoții:

1.Determină-l să accepte și să înțeleagă frica

Invata-l pe copil cateva exercitii simple de relaxare pe care sa le poata practica inainte de vorbi in public, fie ca urmeaza sa iasa pe scena sau la tabla. De exemplu, copilul poate respira adanc de cateva ori, poate sa-si acorde cateva secunde de constientizare, in care sa fie atent la detaliile din jur (ce vede, sunetele pe care le aude, pozitia corpului, temperatura din jur, senzatiile din corp etc.) sau poate alege sa se gandeasca la un moment placut din viata lui.

2.Antrenează-te cu el acasă

Puteti organiza periodic show-uri in prezenta rudelor sau a prietenilor, in cadrul carora copiii pot sa interpreteze melodii, sa joace o piesa de teatru, sa arate numere de magie, sau să relateze despre o carte.

3.Insuflă-i încredere în sine

Atunci cand se pregatesc pentru o aparitie in public, le putem transmite increderea prin incurajari. Pentru a-l ajuta pe copil sa-si acceseze resursele de succes, amiteste-i de situatiile in care a reusit sa faca bine ceva ce si-a propus, ajuta-l sa gaseasca in viata lui situatii in care a avut incredere in fortele proprii si a fost mandru de el.