Fobia socială reprezintă teama resimțită într-una sau mai multe situații sociale.

De exemplu: susținerea unui discurs în față unui public, întâlnirea unor persoane noi, participarea la petreceri, stabilirea unei întâlniri, consumul de alimente și băuturi în public, cererea de informații de la autorități, discuțiile în contradictoriu cu alții etc. Persoanelor cu fobie socială le este teamă să nu acționeze în așa fel încât alții să aibă o impresie negativă despre ei. Deseori se tem că ceilalți vor observa semne ale anxietăților lor, de exemplu că roșesc, că le temură mâinile sau că transpiră.

Persoanele cu fobie socială, de cele mai multe ori, evită situațiile care le produc disconfort. În cazurile în care nu le pot evita, resimt teamă și jenă marcată. Uneori, aceste persoane pot avea și atacuri de panică.

Fobia socială este o formă severă de timiditate, care poate împiedica funcționarea optimă a persoanei. Uneori, aceste probleme sunt minore, de exemplu, în cazurile în care persoana este incapabilă să răspundă în clasă. Însă există și cazuri în care problema se agravează. Majoritatea persoanelor cu fobie socială au puțini prieteni, se simt singuri și au probleme în atingerea scopurilor propuse (școală sau serviciu).

Cine are fobie socială?

Fobia socială este o tulburare foarte des întâlnită. Una din opt persoane suferă la un moment dat în viață de fobie socială. Mult mai multe persoane au nivel ridicate de timiditate, care însă nu reprezintă încă fobie socială. Fobia socială este de două ori mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaților. În schimb, bărbații sunt mai dispuși să ceară ajutor în rezolvarea acestor probleme, decât femeile. De obicei, fobia socială se instalează în adolescență timpurie, dar sunt cazuri în are se instalează și mai târziu. Dacă persoana nu cere ajutor, problemele legate de fobia socială se pot agrava și persistă pentru perioade lungi de timp.

Cauzele fobiei sociale

Deocamdată nu se cunosc exact cauzele fobiei sociale, însă au fost deja identificați factorii care contribuie la instalarea acestei tulburări:

Factorii genetici. S-a observat că persoanele cu fobie socială de obicei au mai multe rude timide sau chiar diagnosticate cu fobie socială.

Experiențe anterioare de viață. Multe persoane cu fobie socială își aduc aminte de situații în care au fost umilite sau puse în situații jenante. Asemenea experiențe le-au determinat să le fie teamă de posibile întâmplări similare. În scurt timp, încep să evite aceste situații sociale, ceea ce, ulterior, le va induce frică din ce în ce mai intensă.

Stil negativ de gândire. Majoritatea persoanelor cu fobie socială au gânduri negative automatizate deja, în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple în situații sociale. Cele mai frecvente astfel de gânduri sunt: „Nu voi reuși să găsesc o temă de conversație sau să susțin o conversație pe o tema interesantă.”, „Mă voi face de rușine.”, „Se va vedea că îmi este teamă.”,  „Voi fi criticat și respins de ceilalți”.

Lipsa abilităților sociale. Unele persoane cu fobie socială nu au avut ocazia să dobândească abilitățile sociale. Aceste neajunsuri le pot crea probleme în anumite situații sociale. În alte cazuri, unii au abilitățile sociale necesare, însă devin temători în momentul în care trebuie să le folosească.

În aceste circumstanțe, Dicție cu Vera Nastasiu recomandă:

  • Să identificați conflictele de natură profundă, inconștiență.
  • Să vă controlați teama și să depășiți trăirile afective asociate cu această problemă: culpabilitatea, furia, resentimentele sau depresia. Prezența acestor emoții negative nu face altceva decât să întărească și să confirme existența fobiei sociale, prin reacții de evitare, fugă sau chiar reacții agresive.
  • Să conștientizați gândurile negative care vă induc teamă și să găsiți alternative.
  • Să dobândiți abilitățile sociale de care aveți nevoie și modalitățile prin care vă puteți relaxa, ceea ce vă poate ajuta în dezvoltarea încrederii în propriile forțe și în abilitățile dumneavoastră de a depăși aceste obstacole.

Cu prețuire, Dicție.md!