Comunicarea non-verbală se realizează prin contact vizual, gesturi și expresii faciale. Potrivit cercetărilor, limbajul corpului poate transmite informații în proporții de 55 %, în timp ce prin comunicarea verbală se transmit doar 7% , iar prin cea para-verbală   (pauze, tonalitate, dictie)  aproximativ 38%. Astfel, înțelegerea a ceea ce înseamnă oamenii prin limbajul corpului poate fi o provocare.

Iată de ce, echipa Dicție.md, a analizat cum se manifestă limbajul corpului în diferite țări ale lumii. Citește articolul de mai jos pentru a vedea diferențele în ceea ce privește comunicarea non-verbală.

Salutări cu o strângere de mână

Chiar și simpla strângere de mână poate varia de la o cultură la alta. O strângere de mână este pe larg acceptată ca normă, totuși va trebui să modifici fermitatea în funcție de locație. Cultura occidentală percepe de obicei o strângere de mână puternică ca fiind autoritară și de încredere, dar în Orientul Îndepărtat oamenii percep o strângere de mână puternică ca fiind agresivă și, de obicei, se înclină. În unele părți din Europa de Nord, o strângere de mână rapidă și fermă este o normalitate. Însă, în Turcia, o strângere de mână fermă este considerată grosolană și agresivă. Bărbații din țările islamice nu dau niciodată mâna femeilor din afara familiei.

Expresiile faciale

Multe expresii faciale par a fi universale și recunoscute pe tot globul.În general, există șapte expresii faciale diferite care corespund emoțiilor faciale universale. Acestea sunt:

Fericire – Ridicarea și coborârea colțurilor gurii, obrajii ridicați și mușchii din jurul ochilor sunt strânși.

Tristețe – coborârea colțurilor gurii și ridicarea porțiunii interioare a sprâncenelor.

Surpriză – Arcuirea sprâncenelor, a pleoapelor ridicate și a sclerei expuse, gura deschisă.

Frica – Sprâncenele arcuite și trase împreună, cu ochii larg deschiși, cu gura ușor deschisă.

Dezgust – Sprâncenele coborâte, buza superioară ridicată, nasul încrețit, obrajii ridicați.

Furia – Sprâncenele lăsate, ochii bombați, buzele apăsate ferm.

Gesturile mâniilor

Folosim gesturile ca modalitate de a sublinia punctele și de a ilustra ceea ce spunem. Gesturile mâinilor pot însemna lucruri foarte diferite în diferite culturi. Semnul „OK”  în Turcia,  este o insultă față de homosexualii, pe cand în America și culturile europene este un indicator al unei lucrări bine făcute.

Curbarea degetului arătător cu palma îndreptată în sus este un gest obișnuit pe care oamenii din Statele Unite și unel părți ale Europei îl folosesc pentru a-l face pe cineva să se apropie.Totuși, este considerat nepoliticos în China, Asia de Est, Malaezia, Singapore, Filipine și multe alte părți ale lumii.  

Contactul fizic

Europa de Nord și Orientul Îndepărtat sunt clasificate drept culturi fără contact fizic.  O îmbrățișare nevinovată a apărut în toată lumea în 2009, când prima doamnă a Americii, Michelle Obama, a încălcat protocolul regal într-o vizită în Marea Britanie îmbrățișând Regina. Prin comparație, în culturile cu contact fizic ridicat din Orientul Mijlociu, America Latină și sudul Europei, atingerea fizică este o mare parte a socializării. În mare parte a lumii arabe, bărbații se țin de mână și se sărută reciproc în formă de salut, dar nu ar face niciodată același lucru cu o femeie. În Thailanda și Laos este tabu să atingi capul oricui, chiar și copiilor. În Coreea de Sud, bătrânii pot atinge cu forță oamenii mai tineri atunci când încearcă să treacă printr-o mulțime, dar cei mai tineri nu pot face același lucru. 

Fii atent la poziția ta

Fii conștient de poziția ta atunci când participi la o întâlnire sau iei masa. Statul cu picioarele încrucișate este văzută ca fiind lipsită de respect în Japonia, mai ales în prezența cuiva mai în vârstă. Arătarea tălpilor încălțămintei sau a picioarelor tale  poate jigni oamenii din Orientul Mijlociu și India. De aceea, aruncarea cu pantofi asupra cuiva este o formă de protest și o insultă în multe părți ale lumii.

 Tăcerea

Deși se poate simți ca un vid în comunicare, tăcerea poate fi foarte semnificativă în diferite contexte culturale. Culturile occidentale, în special America de Nord și Marea Britanie, tind să considere tăcerea ca fiind problematică. Totuși, în alte culturi, tăcerea nu este privită ca o circumstanță negativă. În China, tăcerea poate fi folosită pentru a arăta acord și receptivitate. În multe culturi aborigene, o întrebare va primi răspuns numai după o perioadă de tăcere contemplativă. În Japonia, tăcerea din partea femeilor poate fi considerată o expresie a feminității. 

Abilitatea de a înțelege diferențele culturale îți va îmbunătăți relațiile de lucru și te vă ajuta să ai mai mult succes într-o lume din ce în ce mai globalizată. 

Cu drag, echipa Dicție.md