Zilnic, în sala noastră de curs avem de a face cu copii talentați, ambițioși și perseverenți. Copii care au la vârsta lor un singur scop, acela de a fi mai buni decât ziua de ieri. Dar ce facem cu acei copii din mediul lor care nu au acest scop și care manifestă un comportament agresiv, un limbaj agresiv și o atitudine degradabilă?

Comportamentul agresiv la copii, înseamnă de fapt o tulburare comportamentală cauzată de 3 factori:

  1. Vârsta copilului
  2. Mediul de dezvoltare
  3. Caracteristicile individuale

 Dar să le luăm pe rând.

  1. Vârsta. Aproape orice copil va prezenta la un moment dat un comportament inadecvat, agresiv și dubios. Fie că este vorba despre limbaj urât, minciuni, crize de furie, înșelăciuni, toate pot fi controlate. Copiii necesită de a fi supravegheați 24 din 24. Totul constă în disciplina părinților și în identificarea acelor necesități care generează comportamentul nedorit al copilului şi acelor modalităţi adecvate prin care să elimine comportamentul lor inadecvat.

 

  1. Mediul de dezvoltare este cu siguranță cercul vicios al copilului tău, fie el pozitiv sau negativ. Dacă vorbim despre comunicarea agresivă atunci nu încape îndoială că stresul familial, conflictele din familie, stilul parental, mediul în care creşte copilul în familie și comunicarea la care este supus zilnic trădează comportamentul agresiv al copilului tău. Ai grijă de mediul lui și oferă-i siguranță și un mediu propice de dezvoltare și creștere sănătoasă. Acțiunile tale sunt și acțiunile lui viitoare.

 

  1. Caracteristicile individuale. Fiecare copil este unic, fără îndoială. Unii sunt mai toleranți la frustrare, alții sunt mai predispuși la indignare, furie și comportament inadecvat. Însă, regula “Disciplinarea începe cu o bună comunicare” este valabilă pentru toți.

 

                                                                                                                     Sursa: Scribd.com