Disciplina blândă se concentrează pe predare și învățare, spunea un filosof. În loc de pedeapsă, strigăte sau alte metode stresante, recurge întotdeauna la comunicare, răbdare și înțelegere, pentru că celelalte nu te vor ajuta să obții rezultatul mult așteptat de la copilul tău, acela de a te asculta atunci când îi vorbești.

Mulți părinți recurg la țipete și diverse amenințări lejere față de copiii lor, însă țipatul, ca formă de corecție, nu este eficient. Nu îl ajută pe copil să învețe și să fie mai cooperant, ci doar îl face să se simtă neînțeles și îi trezește resentimente și nevoia de a ridica un scut între tine și el. Cel mic devine furios și frustrat. Dacă țipetele se repetă des, copilul se va obișnui să țipe la rândul său, în relațiile cu ceilalți.

Cu o experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și lucru cu copiii, antrenoarea de dicție și discurs public, Vera Nastasiu, se pare că a găsit cheia acestei probleme. Desigur, totul pornește de la o comunicare eficientă. Vedeți mai jos lista de recomandări oferită de aceasta:

  1. Folosiți mai puține cuvinte. Cei mai mulți dintre noi ne diluăm mesajul și pierdem atenția copilului nostru folosind prea multe cuvinte. Folosiți cât mai puține cuvinte posibil atunci când dați instrucțiuni.
  2. Implicați cooperarea.
  3. Încurajează-l să vorbească, vezi ce simte în legătură cu ce are de făcut.
  4. Vorbește-i cald și arată-i că ești alături de el, astfel încât să nu aibă sentimentul de frică.
  5. Dacă a greșit, explică-i consecințele și felul în care greșeala lui te face să te simți.
  6. Explică-i pas cu pas, ferm și pe înțelesul lui, ce vrei să facă pe viitor în aceeași situație, care sunt așteptările tale.
  7. Atunci când are comportamentul așteptat, arată-i că îl apreciezi.