Anxietatea este o problema emotionala usor de rezolvat, daca este identificata corect si daca adultii (parintii, cadrele didactice, consilierul scolar) din viata copilului au rabdarea si intelegerea necesara pentru a-l ajuta. In caz contrar, in adolescenta si la maturitate, anxietatea poate limita viata copilului tau, putand ajunge la atacuri de panica sau depresie.

Pentru ca la scoala cadrele didactice au responsabilitatea si puterea de a decide in legatura cu elevii, este important ca acestea sa stie semnele anxietatii si sa le interpeteze corect.

  • Pentru confortul emotional al copiilor cu anxietate, cadrele didactice ii pot invata pe copii diverse tehnici de relaxare care sa ii ajute sa isi calmeze nervozitatea.
  • In plus, cadrele didactice sunt incurajate sa permita elevilor anxiosi sa aiba la ei obiecte pe care ei le folosesc pentru a se calma. In cazul copiilor cu anxietate de separare, cadrele didactice pot sa le permita acestora sa isi sune parintii pentru a se asigura ca totul este in ordine.
  • Elevii anxiosi mai pot fi ajutati in clasa daca sunt lasati sa se aseze in banca acolo unde vor si cu cine isi doresc.
  • In general, cadrele didactice trebuie sa fie inarmate cu rabdare si tehnici utile de gestionare a anxietatii elevilor, in special in prima parte a inceperii unui nou an scolar sau semestru si chiar dupa ce un elev a absentat mai mult timp din cauza unei boli.
  • A ajuta un elev anxios la clasa inseamna a avea o buna relatie cu parintii acestuia, dar si cu elevul, pentru a identifica momentele in care are cea mai mare nevoie de ajutor. In plus, elevii anxiosi trebuie incurajati sa fie activi, dar si sa isi exprime emotiile prin intermediul oricarei forme de arte (desen, pictura, crosetat, scriere etc.).

Sursa: suntparinte.ro