Carl Pickhardt, psiholog renumit si autor a 15 carti de parenting, este de parere ca un copil caruia ii lipsste increderea in sine, va ezita sa incerce sa faca lucruri speciale pentru ca ii este frica de propriile sale puteri si ii este frica ca isi va dezamagi parintii.
Acest lucru va evolua in timp iar peste ani acest lucru va fi o piedica in calea unei cariere de succes.

Dusmanii increderii sunt descurajarea si frica. Deci, ca parinte – este de datoria ta sa iti incurajezi copilul si sa ii sustii sa faca fata provocarilor dificile. Iată ce poți face:

  1.  Il putem ruga pe adolescent sa rezolve o problema, care, pana acum, era abordata doar de adulti.
  2. Vom evita sa ne laudam ca noi, cand eram de varsta lui, am trecut cu brio prin toate provocarile, fara sa greșim.
  3. Ne consultam cu el intr-o problema serioasa, iar solutia cu care va veni va fi demna de luat in calcul.
  4. Il putem lasa sa se culce la ora stabilita de el.
  5. Nu-l eticheta mai ales când are un comportament mai puțin dorit: „Ești rău!”, „Ești obraznic!”, ”Ești neascultător!”, „Ești leneș!”, „Ești egoist!”, „Ești prost!” și lista poate continua.  Aceste etichete sunt un atac direct la personalitatea copilului și paradoxul este că aceste etichete nu îl fac pe copil să se schimbe ci din contra, în scurt timp, se va comporta în conformitate cu eticheta care i se repedă mai des.
  1. Fii un exemplu bun pentru copilul tău și demonstrează-i de fiecare dată cum gândește, acționează și se comportă un om încrezut în forțele proprii