Situațiile în care trebuie să spui câteva cuvinte în cadrul unui eveniment mai important, la care sunt prezenți mai mulți oameni, mai ales necunoscuți, sunt destul de stresante.

Dicție.md vine cu câteva sfaturi care te vor ajută să impresionezi atunci când ții un discurs:

Spune ceva care să aibă legătură cu evenimentul

Fie că este vorba de un discurs ținut în timpul unei nunți, la serviciu ori în cadrul unei reuniuni de familie, una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face este să subestimezi ascultătorii spunând ceva ce este absolut irelevant.

Cunoaște-ți audiență

Indiferent dacă vorbești în față a 2.000 de oameni sau în față a doar 10, este foarte important să știi cât de cât cu cine vorbești. Încearcă să afli ceva despre cine sunt, de unde, ce așteaptă și ce i-a adus împreună. Asta te va ajută să ții un discurs care să atingă și să impresioneze. La o nuntă spre exemplu, cei prezenți vor fi interesați să audă povestiri despre proaspeții căsătoriți.

Străduiește-te să menții atenția audienței

Încearcă să eviți clișeele care pot provoca șușoteli ori chiar huiduieli. Dacă nu mai știi ce voiai să spui, aruncă-ți o privire pe foile pe care ai schițat discursul (este bine să ai așa ceva pentru orice eventualitate, în special în situații oficiale).

Dacă nu mai poți spune nimic fără să citești, ține foile la nivelul pieptului că să nu ai privirea permanent în jos. În cazul în care te descurci să vorbești fără să citești, încearcă să nu înveți textual ce ți-ai propus acasă să spui pentru că asta mai rău te va încurcă. Învață doar ideile principale și apoi vorbește liber pe baza lor.

Estimează cât timp vei vorbi

Dacă nu ești un orator cu experiență, atunci nu vorbi mai mult de zece minute. Cel mai bine ar fi să te gândești dinainte cât va dura discursul tău, și chiar să faci o proba înainte pentru a vedea aproximativ câte minute vei vorbi.

Încearcă să fii degajat

Puțin stres poate fi energizant și constructiv. Mai mult stres însă te poate face să tremuri și să te pierzi cu firea. În orice situație, este bine să încerci să fii degajat și să interacționezi prietenos. Zâmbește și vei primi zâmbete înapoi.

De asemenea, respiră adânc. Atunci când suntem foarte stresați ritmul respirăției noastre se accelerează făcându-ne să fim mai predispuși la bâlbâieli. Mai mult, poți încerca să scapi de stres și cu puțîn alcool, însă chiar puțîn, câteva guri, astfel încât să nu rișți să te faci de ras apoi. După discurs caută păreri despre cum te-ai descurcat, dar nu numai la cei care te complimentează de obicei ci și la cei care sunt mai critici.

Spune la început ce este mai interesant

Dacă nu vei capta atenția celor în față cărora vorbești din primele minute, aceștia vor începe să vorbească între ei și de aceea contează să începi cu ce este mai interesant. În timpul discursului încearcă să spui ceva ce ei nu știu despre ceva ce cunosc. Încheie cu ceva care să-i atingă și să-i implice, fie ceva care sensibilizează, fie o glumă spre exemplu.

Sursa: dailymail.co.uk