Convorbirile pe care le avem cu copiii noștri sunt mai mult decât necesare. Purtând diverse conversații cu ei, acordând atenție la sugestiile lor îi lăsăm pe copiii noștri să știe că sunt iubiți, îi ajutăm să învețe să aibă încredere în adulții din viața lor, îi învățăm să-și gestioneze emoțiile, și îi încurajăm să se apropie de alții cu compasiune. În continuare vă invităm să vă familiarizați cu câteva idei oferite de Vera Nastasiu legate de comunicarea părinte-copil.

Copiii au deseori sentimente neplăcute precum: tristețe, dezamăgire, frustrare, furie, teamă, etc. Aceste sentimente sunt adesea exprimate prin plâns, chinuituri de temperament și comportamente provocatoare. Sentimentele noastre servesc unui scop și ne informează când un copil are nevoie de ceva. Fiind atenți la sentimentele unui copil, îi arătăm că ei au o importanță deosebită pentru noi și că pot conta pe sprijinul nostru oricând.

Discutați cu copilul despre emoții și regulile familiei în această privință. Cum doriți ca copiii și adulții din familia dvs. să manifeste emoții diferite atunci când apar? De asemenea, puteți încerca lecturarea poveștilor pentru a vă ajuta copilul să vadă că toată lumea are sentimente. Citirea împreună oferă șansa de a vorbi despre sentimentele provocatoare pe care le au diferite personaje și de a practica rezolvarea problemelor în afara momentelor încărcate emoțional. Învățarea copiilor de a-și exprima emoțiile în moduri noi necesită timp, practică, modelare și multe repetări.

Prin conversații, părinții influențează modul în care copiii învață, precum și ceea ce învață copiii. Când copiii se luptă să facă ceva, acest lucru se poate simți frustrant, ceea ce poate duce la dublarea efortului depus sau dimpotrivă renunțarea. Părinții pot ajuta copiii să transforme momentele provocatoare în oportunități de învățare, evidențiind efortul lor și împărtășind mesajul că învățarea unui lucru nou necesită timp, perseverență și răbdare. Copiii cu această mentalitate tind să depășească performanțele celor care cred că abilitățile lor trebuie să vină în mod natural.

Râmâneți în continuare alături de dicție.md. Revenim și mâine cu un nou subiect util și actual pentru voi. Cu drag, echipa care cucerește lumea prin discursuri publice și nu numai.