BÂLBÂIALA este una dintre cele mai complicate afecțiuni, care ține comunicatorul departe de public. Din experiența mea, vă pot spune că ea este determinată de mai mulţi factori. Dacă în cazul unora, tratamentele medicale sunt eficiente, în cazul altora nu este chiar așa. Dar, pentru a te bucura de succes, trebuie să perseverezi, ÎN FIECARE ZI.

Atunci când te decizi că vrei să vorbești public, PREGĂTEŞTE-TE BINE. Dacă, în timp ce vorbeşti începi să te bâlbâi, te invit să încerci să-ţi păstrezi calmul şi siguranţa de sine. Respite pen as, destinde-ţi muşchii maxilarului și fă câteva exerciții pentru o respirația diafragmatică. Foloseşte fraze scurte şi evită cât mai mult poți interjecţii de genul „ăăă“ şi „mmm“ sau orice alt sunet care poate afecta procesul de comunicare.

Identifică cuvintele care îți crează probleme. Caută un sinonim, dacă este mai ușoară articularea. Unii preferă să lucreze asupra cuvintelor complicate, exersând pronunțarea până ea devine firească.

Dacă începi să te bâlbâi în timp ce vorbeşti cu cineva, NU RENUNŢA, ci străduieşte-te să duci conversaţia la bun sfârşit fără grimase sau alte gesturi.

Îți sugerăm:

  • Când citeşti reviste şi cărţi, scrie toate cuvintele noi sau dificil de pronunțat. Pronunță-le corect și folosește-le în vorbirea curentă.
  • Citește zilnic în voce cel puţin 30 de minute.
  • Lucrează insistent cu un antrenor de dicție pentru a scăpa de anumite sunete buclucașe. Antrenamentele trebuie făcute de 3 ori pe săptămână.
  • Atenție la suntele C-G-H, P-B, T-D. Ele crează cele mai multe dificultăți.
  • Fă pauze în momente potrivite ale expunerii. Uneori este suficient să te opreşti câteva secunde sau să cobori un moment tonul vocii. Pauza este binevenită dacă serveşte unui scop clar.