Astăzi, Dicție.md îți spune de ce folosirea corectă a pauzelor în comunicare este o artă

PAUZA CERUTĂ DE PUNCTUAŢIE. 

Un celebru muzician spunea la un moment dat: „Nu interpretez notele mai bine ca alţi pianişti. Secretul e în pauzele dintre note. Da, în asta constă arta!“ La fel e şi în vorbire. Folosirea corespunzătoare a pauzelor va conferi frumuseţe şi sens prezentării tale bine pregătite.

Când te pregăteşti pentru a citi în public, ar fi bine să faci însemnări pe textul tipărit. Trage o liniuţă verticală acolo unde trebuie să faci o pauză scurtă, şi două linii verticale apropiate pentru pauzele mai lungi. 

 PAUZA ÎNTRE IDEI. 

Unul dintre motivele pentru care anumiţi oratori sar de la o idee la alta fără să facă pauză este faptul că încearcă să cuprindă prea mult material. În cazul altora, această obişnuinţă este o reflectare a limbajului lor curent; probabil că şi cei din jurul lor vorbesc la fel. Acesta nu este însă un limbaj adecvat unui mod de predare eficient. Dacă ai de spus ceva demn de auzit şi de reţinut, fă-ţi timp să expui clar ideile. Reţine că pauzele sunt esenţiale în transmiterea clară a ideilor.

Dacă aceste pauze sunt prea lungi, vor da impresia că nu eşti bine pregătit şi că nu ştii ce vrei să spui în continuare.

PAUZE MENITE SĂ ACCENTUEZE.  Pauzele de acest gen îi dau auditoriului posibilitatea să mediteze la lucrurile pe care tocmai le-a auzit sau, din contră, îl pregătesc pentru ceea ce urmează. Ele nu produc acelaşi efect. Apelează la cea mai potrivită. Ţine cont şi de faptul că pauzele pentru accentuare nu trebuie folosite decât în cazul unor afirmaţii deosebit de importante. În caz contrar, valoarea acestor enunţuri se pierde.

 PAUZE CERUTE DE SITUAŢIE.  De exemplu, ai putea fi obligat să-ţi întrerupi conversaţia din cauza zgomotului produs de maşini sau a plânsetului unui copil. Dacă zgomotul ce se produce la un moment dat în timpul întrunirii nu este prea mare, ai putea să ridici volumul vocii şi să-ţi continui prezentarea. Dar, dacă zgomotul se intensifică, trebuie să faci o pauză deoarece, oricum, auditoriul nu va mai auzi nimic. Foloseşte, aşadar, în mod eficient pauzele, ajutându-i pe cei din auditoriu să beneficieze din plin de ideile frumoase pe care doreşti să li le împărtăşeşti.

PAUZE CARE CER UN RĂSPUNS. Chiar dacă ţii o cuvântare la care auditoriul nu participă cu răspunsuri, este important să le laşi timp celor prezenţi să-şi răspundă în gând. Dacă pui întrebări care îndeamnă la reflecţie, dar nu faci o pauză suficient de lungă, întrebările îşi vor pierde din valoare.

Orice conversaţie presupune un schimb de idei între două sau mai multe persoane. Unii vor fi mai înclinaţi să te asculte dacă şi tu îi asculţi şi eşti interesat de ceea ce spun. Aceasta îţi cere să faci pauze suficient de lungi pentru a le da posibilitatea să se exprime.