Nu contează dacă ai 5 ani sau 55 de ani: dacă ești plictisitor, nu comunica. Dacă poți să te ridici în picioare și să vorbești bine în fața unui public, atunci nu ai decât să te manifești. Este o abilitate deosebită și partea bună e că o poți învăța la orice vârstă. Posibilitatea de a vorbi într-un mod în care oamenii te vor asculta și de a simți că ești confortabil și relaxat este un lucru bun.

Începutul unui discurs public este cea mai dificilă, știm. Tocmai de aceea, echipa dicție.md te învață astzăi cum să-ți construiești începutul prezentării tale.

 

  • Concentrează-te pe nevoia pe care oamenii o au. Oricând vorbești despre publicul tău și nu despre tine, câștigi. Oamenilor le pasă de ei înșiși mai mult decât le pasă de tine, de vorbitor.

 

  • Exersează în fața unei camere video și înregistrează-te. Știu că nu vrei să o faci pentru că, „Oh, nu-mi place vocea mea și par ciudat la video!” Etc. Ghici ce? Toți cei din acea cameră cărora te prezinți trebuie să-ți audă vocea. Trebuie să-ți vadă fața, astfel încât să nu le ascunzi nimic. Nu te ascunzi decât de tine. Deci, trebuie să mușcați glonțul. Nimanui nu-i place să facă asta și nimănui nu îi place sunetul propriei voci. Dar este singura modalitate de a fi extrem de încrezător atunci când te prezinți. Este singura modalitate de a ști dacă sunteți prea moale sau dacă vă jucați cu degetul inelar sau dacă vă balansați înainte și înapoi. Prin urmare, trebuie să o faci pe videoclip.

 

  • Creează o listă de lucruri care îți plac și lucruri care nu îți plac. Acum am nevoie de tine pentru a urmări videoclipul tău și am nevoie de tine să-ți dai seama ce a funcționat bine și ce ar trebui corectat. Crează o listă cu lucrurile care ți-au plăcut și care nu. Dacă ai făcut asta, acum ar trebui să te simți destul de confortabil și destul de încrezător în discursul de introducere și în capacitatea ta de a te prezenta în fața unui grup de oameni.

 

  • Cere feedback de la un prieten.

 

  • Nu memora discursul tău de introducere. În schimb, concentrează-te pe ideea pe care vrei să o comunici și doar discută-o într-un mod conversational.