Um, că, deci, ăăă, o.k … toate sunt cuvinte care s-au strecurat în vocabularul nostru și sunt cunoscute sub numele de ezitare sau cuvinte de completare. Există o serie de motive pentru care le folosim, de exemplu: pentru a umple o tăcere, din obișnuință, sau credem că sunt potrivite pentru ceea ce spunem. De cele mai multe ori însă, aceste cuvinte micșorează puterea a ceea ce livrăm și, să fim sinceri, pot fideranjante pentru interlocutorul nostru.
În articolul ce urmează, echipa Dicție.md a cules cele mai bune trei tehnici pe care le poți folosi pentru a evita rostirea cuvintelor de umplutură.

1.Filmează-te
Dacă nu ai idee cât de mult folosești cuvintele de completare, înregistrează-te când vorbești cu familia sau prietenii tăi, astfel încât să poți auzi cum sună în conversațiile de zi cu zi. Acesta este cel mai bun mod de a deveni conștient de
cuvintele de completare pe care le folosești. După ce identifici cuvintele de completare, încercă să te gândești de ce le utilizezi. Acest truc te va ajuta să scapi de ele într-un timp scurt.

2.Scapă de acest obicei
Ca pentru orice alt obicei pe care dorești să îl lași este nevoie de dorință, timp și multă implicare. De aceea este important sa începi să elimini treptat utilizarea cuvintelor de ezitare în conversațiile zilnice. Când te auzi spunând unul, înlocuiește-l sau repetă ultimele două cuvinte fără cuvântul de completare. Cu cât faci mai des acest lucru, cu atât mai repede îți vei antrena mintea să uite de ele.

3.Exersează într-un cadru formal
Un exemplu perfect este să ții un discurs la o conferință, lucru de care 90% dintre oameni se tem. Cel mai bun mod de a-ți reduce la minimum „um-urile” și „ah- urile” este să-ți cunoști bine textul și să faci cât mai des simulări de prezentări. Practicarea simulărilor este esențială, deoarece aceasta te face să simți că de fapt vorbești cu un public care te privește.

Amintește-ți că toată lumea folosește cuvinte de ezitare, așa că nu este sfârșitul lumii dacă îți mai scapă ocazional câte unul. Cel mai important lucru este că le conștientizezi și să depui efort să le eviți.

Cu drag, echipa Dicție.md