Un discurs improvizat este atunci când ți se cere să vorbești în public fără să fii anunțat prealabil. Poate fi unul dintre cele mai terifiante discursuri pe care le vei avea face vreodată. A te ridica în fața unei mulțimi și a fi nevoit să vorbești câteva minute fără pregătire este o provocare chiar și pentru cei mai buni comunicatori.

Este puțin probabil să se întâmple des, totuși, atunci când se întâmplă, nu vrei să fiiprins complet nepregătit. Iată de ce, echipa Dicție.md a hotărât să îți ofere câteva sfaturi prețioase cum să ieși din impas, dacă ești pus într-o astfel de situație.

Sfaturi pentru a livra un discurs improvizat

1. Fă-ți câteva notițe rapide
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când ți se cere să vorbești, este să iai un pix și o bucată de hârtie (sau șervețel – orice pe care poți să scrii). Notează câteva idei inițiale sau chiar doar câteva cuvinte pe care le poți extinde în timpul discursului tău. De asemenea, este crucial să îți notezi propozițiile de început și de
sfârșit, deoarece acestea sunt cele mai importante.

2. Decide tonul cu care vei vorbi
Gândește-te cu ce ton vei vorbi. Acest lucru va depinde de tipul de eveniment la care te afli. De exemplu, la o nuntă vei vorbi informal și vei putea utiliza mai multe glume în discursul tău, în timp ce la o conferință de afaceri vei vorbi mai formal și vei adopta un ton profesional.

3. Spune o poveste
Să spui o poveste este foarte potrivit atunci când ești prezent la evenimente informale, precum nunți, lansări de cărți sau altele. Povestirea este o metodă puternică de a vorbi și este o modalitate ușoară de a te conecta cu publicul. Practic, începe să vorbești despre eveniment dintr-o perspectivă individuală, apoi dintr-o perspectivă de grup sau națională și încheie cu o imagine mai largă.
De exemplu, dacă ți se cere să ții un discurs la o nuntă, ai putea vorbi despre când ai întâlnit cuplul și despre experiențele tale cu ei (mici), despre ce înseamnă relația și căsătoria lor pentru restul invitaților la nuntă (mediu) , și să închei cu viitorul relației lor și moștenirea familiei lor.

Abilitatea de a ține un discurs improvizat este foarte importantă, deoarece vei da bine când ți se va cere să vorbești în ultimul moment. Pentru a te pregăti de necunoscut, ai putea exersa vorbirea improvizată, astfel încât creierul tău să fie antrenat să gândească pe loc.

Să ai baftă!
Cu drag, echipa Dicție.md