Practică. Dacă veți susține o prezentare sau un discurs pregătit, creați-o cât mai curând posibil. Cu cât îl puneți mai devreme, cu atât mai mult timp va trebui să vă exersați.

Interacționează cu publicul tău. Când vorbiți, încercați să vă implicați publicul. Acest lucru te face să te simți mai puțin izolat ca vorbitor și îi menține pe toți implicați în mesajul tău. Dacă este cazul, puneți întrebări principale  vizează persoane sau grupuri și încurajează oamenii să participe și să pună întrebări.

Fii atent la modul în care vorbești. Dacă ești nervos, s-ar putea să vorbești repede. Acest lucru mărește șansele de a te împiedica de cuvintele tale sau de a spune ceva ce nu vrei să spui. Forțați-vă să încetiniți respirând profund. Nu vă fie frică să vă adunați gândurile; pauzele sunt o parte importantă a conversației și te fac să pară încrezător, natural și autentic.

 Evitați să citiți cuvânt cu cuvânt din notițe. În schimb, faceți o listă de puncte importante pe cărțile cue sau, pe măsură ce vă îmbunătățiți vorbirea în public, încercați să memorați ce veți spune – puteți totuși să vă întoarceți la cărțile cue atunci când aveți nevoie de ele.

Acordați atenție limbajului corpului: ridicați-vă drept, respirați adânc, priviți oamenii în ochi și zâmbiți. Nu vă sprijiniți pe un picior și nu folosiți gesturi care se simt nefiresc.

Gândește pozitiv. Gandire pozitivă  poate face o mare diferență pentru succesul comunicării dvs., deoarece vă ajută să vă simțiți mai încrezători.