De câte ori ți s-a întâmplat să crezi că nu ești suficient de bun în ceea ce faci, în ceea ce spui și ceea ce gândești? De câte ori ai stat de vorbă cu încrederea în sine, de câte ori te-a trădat sau cel puțin asta ai crezut tu pe moment? De câte ori ai evitat să vorbeşti în public şi să ieşi în centrul atenţiei persoanelor necunoscute? Dacă toate aceste întrebări îți sunt cunoscute atunci este clar, ai nevoie de mai multă încredere în tine.

Oamenii cu un nivel scăzut al încrederii în sine întâmpină dificultăţi când au de a face cu o situaţie în care dau greş, sau în care cred că au dat greş. Au tendinţa să treacă prin stări de anxietate, ceea ce face ca interacţiunile pe care le au să fie mai dificile şi mai stresante decât ar trebui să fie. Gândurile negative şi convingerile distorsionate despre propria persoană duc la anxietăţi, la depresii, la pierderea chiar a oamenilor dragi, a locului de muncă, etc.

Dat fiind fapul că un discurs public onorabil ține cel mai mult de încrederea în sine, astăzi echipa dicție.md o să-ți prezinte câteva tehnici de dezvoltare a încrederii în sine:

Pentru a facilita o înțelegere mai profundă a încrederii în sine, dar și consolidarea acesteia, luați un stilou și o foaie albă și completați propozițiile:

 

 • „Am încredere în propria persoană deoarece….
 • “Să am încredere în propria persoană înseamnă să…
 • „Dacă aș avea cu 10% mai multă încredere în mine în prezent…
 • „Dacă cineva mi-ar fi spus că dorințele mele sunt importante…
 • „Dacă aș fi avut curajul să consider că dorințele mele sunt importante…
 • “Dacă aș fi conștientizat mai mult care sunt dorințele și nevoile mele…
 • „Când îmi ignor cele mai profunde dorințe…
 • „Dacă aș fi dispus să spun „da” când aș dori să spun „da” și să spun „nu” când aș dori să spun „nu”…
 • „Dacă aș fi dispus să dau glas gândurilor și părerilor mele în public mult mai des…”

 

Tehnica „Corsetul încrederii”

Omul cu încredere în sine poate fi caracterizat după 5 componente importante: privirea, vocea, postura, mersul, gesturile.

 1. a) PRIVIREA trădează dacă persoana are încredere sau simte frică, neliniște. La persoanele cu încredere, privirea este directă, cu interes, paralelă cu suprafața pământului. Iar persoana care evită privirea celuilalt și nu-l privește direct în față se consideră deseori timidă.
 2. b) VOCEA plină de încredere. O voce întreruptă, tremurândă, prea slabă, cu intonații timide, trădează imediat nesiguranța unei persoane. Tineți minte cele 3 reguli „vocale” ale omului încrezut: – Evidențiați sunetul „R”, el atrage atenția prin energia lui. Mențineți puterea vocii la același nivel – are mare importanță sfârșitul frazei, care nu trebuie să creeze impresia de om neîncrezut; – Întindeți vocalele – este un semn că nu vă grăbiți, că vorbiți sigur.
 3. c) POSTURA. Postura dreaptă este interpretată drept siguranță în expresie și acuratețe în gândire.

Nu uita: „Încrederea este ca o gumă de şters, se micşorează din ce în ce mai mult după fiecare greşeală.”