În viața de zi cu zi, copilul tău este expus la diverse situații, stări, emoții, unele mai plăcute, iar alte mai puțin. Uneori îți povestestește cu lux și amănunte ce s-a întâmplat la școală, ce note a luat, ce prieteni noi și-a făcut, iar alteori nu vrea să vorbească și devine fără motiv mai tăcut și introvert. Comportamentul pe care îl adoptă față de tine în acele momente se datorează relației pe care ai construit-o cu el de-a lungul timpului. Unii dintre ei vor avea încrederea să plângă pe umărul tău iar alții dimpotrivă vor ascunde starea lor din interior fără să-ți dea motiv de suspecție.

În continuare dicție.md îți prezintă câteva sugestii care te vor ajuta să-i determini pe copiii tăi să vorbească despre ce se întâmplă în viața lor în momentele mai puțin plăcute.

 

  1. Întreabă direct: Creați un spațiu între dvs. și copilul dvs. care să fie respectuos și sincer. Cu un astfel de spațiu, puteți să vă întrebați direct copilul: Este ceva în neregulă? Dacă copilul tău se simte în siguranță, iubit necondiționat și susținut de la tine, poate împărtăși în siguranță lucrurile, de la bucurii până la dureri.
  2. Oferă-le spațiu: Niciodată nu trebuie să pui presiune pe copilul tău. Oferă-i libertate în alegerile sale, în gândurile sale și chiar lasă-i uneori să decidă ei pentru tine. Creează acest spațiu de care are nevoie dacă dorești să te apropii de el. Doar în așa mod vei avea cale liberă către inima lui.
  3. Arată empatie: Uneori este mai ușor să vorbești despre ceva dacă împărtășești o situație din viața ta în care te-ai simțit trist. Empatizează-te cu fiul sau fiica ta, apoi spune-le cu adevărat cât de mult te-a ajutat discuția. Întreabă-l dacă vrea să vorbească despre problema pe care o are. Adesea, ei vor spune da în acest moment, dar dacă spun nu – luați-o doar ca un semn, au nevoie de mai mult „timp singur” înainte de a fi împărtăși starea lui cu tine.