Fiecare copil este diferit. Asta este prima regulă pe care orice părinte trebuie să o învețe. Fiecare copil dobândește un caracter diferit, un temperament diferit, își dezvoltă modul de gândire diferit și percepe lumea tot diferit. De aceea, acțiunile pe care le vor întreprinde ei la un moment dat sau modul în care își vor exprima stările față de cineva sau ceva, vor fi diferite.

Cert este că fiecare părinte trebuie să își asume responsabilitatea de a cultiva și educa în copilul său acele valori și acele norme care ulterior vor constitui fundamentul personalității lor.

Și cum v-am obișnuit, echipa dictie.md cu Vera Nastasiu îți propune în continuare câteva sfaturi utile în legătură cu atitudinea și comportamentul tău de părinte față de propriul copil:

  • Comunicați cu copilul, oferiți-i timp, povestiți-i fragmente din copilărie și istorioare cu bucurii dar și cu eșecuri pentru a-i dezvolta creativitatea, perspicacitatea, spiritul inventiv și capacitatea de a găsi soluții atunci problemele nu ezită să apară;
  • Hrăniți-i personalitatea încercând să-i dezvoltați spiritul de observație, curajul, optimismul, siguranța de sine și capacitatea de a depăși teama și de a preveni conflictele.
  • Lăsați-i să fie liber, bucurați-vă ilnic de ceea ce face el și petreceți cât mai mult timp împreună.
  • Nu cedați niciodată în fața anumitor greșeli, deoarece numai așa va prețui viața, va avea speranțe, va fi capabil să analizeze și să înțeleagă unele obstacole sau eșecuri.
  • Pregătiți-l să înfrunte problemele vieții, motivați-l, obișnuiți-l să fie îndrăzneț, răbdător și perseverent, educați-i sensibilitatea.
  • Învățați-l pe copil cum să gândească, dezvoltându-i deprinderi de a gândi înainte de a reacționa, de a pune întrebări și de a fi responsabil.