Emoțiile trădează. Da. Atunci când ai emoții, nimic nu te mai poate salva. Ele te dau de gol pentru că involuntar sau nu, multitudinea de gesturi pe care le faci sunt super vizibile, iar la un moment dat simți că o să pice și cerul peste tine. Deci te-ai prins. Vorbim despre limbajul trupului, sau altfel spus comunicarea non-verbală și importanța ei în timpul unui discurs public.

Echipa dictie.md a făcut o retrospectivă a celor mai frecvente gesturi pe care le facem în timpul unei prezentări și a identificat semnificația fiecăruia. Să vedem.

  1. Picioarele mișcătoare. O persoanã care își schimbă picioarele prea des de pe un picior pe altul dã semne de nesiguranță și neputință de a decide ferm să spună sau să pună în practicã unele gânduri sau intenții. În limbajul trupului aceasta înseamnă lipsă de echilibru atât în comunicarea pe care o ține. Gestul ridicãrii pe vârfuri trădează fie agresivitate, fie îngâmfare, fie instabilitate.

 

  1. Picioarele strânse, lipite sau încrucişate. La fel ca în cazul braţelor încrucişate, şi în cazul picioarelor lipite, strânse sau încrucişate, persoana simte nevoia de a se proteja. Această protecţie poate să fie un indicator al nesiguranţei sau al neîncrederii în sine, ori al senzaţiei de pierdere a controlul, din teamă.

 

  1. Mâinile încrucișate. O persoană care își încrucișează mâinile la spate atunci cand se adreseaza altcuiva denotă o persoană foarte sigură pe ea, încrezatoare în forțele proprii, o persoana care în relațiile cu ceilalți se pune pe sine pe primul loc.

 

  1. Mâinile în buzunar. Atunci când persoana cu care suntem în dialog îşi bagă mâinile în buzunar, poate fi un semn de nesiguranţă ori un semn de ruşine.
  2. Omul poate comunica și cu nasul. Este adevarat că nasul nu asigură o comunicare ca ochii sau ca gura. Totuși, nasul poate oferi semnale de sprijin. De exemplu, cand nu ne convine ceva strâmbam din nas. De asemenea, cand mințim, obișnuim să ne atingem nasul cu mâna.