Inalienabilitate, incomprehensibilitate, infinitezimale. Ai reușit să pronunți? Vezi secretul!

O pronunţare corectă şi fermă a cuvintelor te transformă într-o persoană convingătoare. Indiferent dacă eşti angajat sau angajator, persoană publică sau nu, actor, prezentator, profesor, manager, student, elev şi te  pregăteşti să susţii un interviu, discurs sau chiar o prezentare, este foarte important să vorbeşti corect, coerent şi mai ales să ai o dicţie perfectă. Specialiştii susţin că pentru a avea o dicţie bună, este esenţial exerciţiul.

„Exerciţiile de dicţie ajută la corectarea vorbirii, îmbunătăţirea sunetelor, accentuarea cuvintelor importante dintr-o frază şi chiar înlăturarea accentelor regionale”, precizează specialistul. Este vorba despre exerciţii de respiraţie, de corectare a defectelor de pronunţie, pentru corectarea pronunţiei vocalelor şi consoane, pentru pronunţarea corectă şi clară a finalurilor de cuvânt, pentru intensitate, ritm şi variaţii de registru vocal, precum şi pentru corectarea dificultăţilor de articulaţie. „În terapia logopedică pentru dezvoltarea auzului fonematic, alături de recunoaşterea şi utilizarea onomatopeelor ca exerciţiu de analiză fonetică sunt des utilizate frământările de limbă, scrie adevărul.ro.

Te rugăm acum să citești acest exercițiu de dicție. Cum îl spui?

“Releurile rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.”

Încercaţi apoi să le spuneţi cât mai clar şi mai corect cu un creion în gura (creionul sau pixul este aşezat pe orizontală între maxilare cât mai în spate posibil). Rostiţi de două-trei ori rar şi foarte clar şi faceţi pauze după 12–15 cuvinte, pentru ca exerciţiul să fie eficient. Exersaţi fiecare exerciţiu în parte şi  repetaţi-l de 10-20 de ori. Printaţi exerciţiile pentru a le putea exersa mai uşor, apoi învăţaţi frazele pe de rost şi rostiţi-le repede fără a le mai citi. Pentru un succes deplin, reluaţi exerciţiul după câteva zile.

 

2019-09-10T09:30:20+02:00septembrie 10th, 2019|

Comenteaza

error: Conținutul nu poate fi Copiat!