Povestirea este abilitatea de a captiva pe cineva sau un grup de persoane cu ajutorul unei istorioare interesante. Oamenii sunt fascinați de poveștile persoanelor care au reușit să izbutească în viață, în ciuda greutăților întâlnite în drumul lor. Potrivit mai multor studii, explicația ar fi că persoanele, de cele mai multe ori, se regăsesc în povestirile de acest gen sau se inspiră din ele. E bine să știi că oamenii își amintesc poveștile mult mai bine decât faptele sau cifrele. De aceea, dacă îți dorești să devii un vorbitor carismatic și îndrăgit, relatarea unei povestiri este una dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să înveți să o stăpânești.  

Mai jos vei găsi câteva tehnici care îți vor fi de folos atunci când vei avea de spus o istorioară în cadrul unei prezentări:

1. Fii autentic

Pentru ca povestirea să funcționeze, aceasta trebuie făcută într-un mod autentic, adică natural. Poate chiar să fie nevoie să fii vulnerabil și să împărtășești cu publicul situații mai puțin plăcute din trecutul tău.

2. Spune o poveste simplă

Istorioarele bune sunt ușor de înțeles și de urmat. O poveste simplă este, de asemenea, mai ușor de ascultat, deoarece mesajul ei este rapid înțeles de public. Nimănui nu-i place ca o poveste să fie complexă.

3. Omite detaliile atunci când povestești

Stilul narațiunii este esențial pentru a ține ascultătorul implicat până la sfârșitul poveștii tale. Prea multe detalii inutile îl va face să se plictisească, ceea ce cu siguranță nu-ți dorești.

4. Permite-i publicului să vizualizeze povestea

Cum să faci acest lucru? Foarte simplu! Atunci când povestești despre un eveniment important din viața ta, încearcă să creezi în imagini ceea ce simți atunci când povestești și include detalii care să te ajute să-ți imaginezi evenimentul. Publicul te va urma și în așa mod va putea rezona cu tine.

5. Monitorizează-ți publicul

Aici este util contactul vizual. Monitorizând în mod constant publicul tău îți vei da seama instantaneu dacă poveștile tale au un impact, dacă trebuie să relatezi mai rapid sau dacă umorul tău este înțeles. Totodată, vei observa dacă audiența ta este concentrată la ceea ce spui sau, dimpotrivă, este plictisită. Dacă simți indiferență din partea publicului, trebuie să scurtezi povestea.

Baftă!

Cu prețuire, echipa Dicție.md