Iulia Deliu și Adrian Său sunt reporterii știrilor ProTV Chișinău și O Seară Perfectă deja de ani buni, însă profesionalismul și perseverența îi determină să muncească zilnic pentru ca aparițiile lor la TV să fii apreciate și memorate. Din acest motiv, cei doi au luat parte la instruirile individuale cu Vera Nastasiu, unde au lucrat asupra dicției lor, asupra respirației și tonului vocal. Toate acestea puse bine la punct devin cartea de vizită a unui jurnalist comunicator.

I-am întrebat pe Iulia și pe Adrian cum a fost experiența lor la Dicție.md, iar ei ne-au împărtășit cu drag cele mai interesante detalii, pe care le poți vedea mai jos.

De ce ați ales cursurile de dicție ale Verei Nastasiu?

Iulia: Aceste cursuri au fost alese de către angajatorul meu și nu au dat greș. Vera este cea mai bună pe domeniul ei de la noi.

Adrian: E cea mai bună profesoară de dicție. Vera a avut nevoie de mai puțin de cinci minute pentru a identifica ce probleme de dicție am avut. Corect, am avut, grație cursurilor ei am reușit să scap de ele.

Cum se desfășoară procesul de instruire în sala de curs?

Iulia: Am avut norocul împreună cu colegul meu să avem parte de un curs individual, iar procesul de instruire a fost unul interactiv, cu multe exerciții individuale, astfel încât să corectăm problemele de dicție existente.

Adrian: E tare captivant și energic. Chiar dacă aveam ore la 7 dimineața, Vera Nastasiu ne întâmpina cu bună dispoziție și ne înviora.

Ce aspecte ați corectat în timpul orelor de dicție?

Iulia: După curs, dicția mea s-a schimbat semnificativ, se observă rezultate frumoase, de aceea nu cred ca aș mai corecta vreun aspect în timpul orelor de dicție.

Adrian: În timpul orelor de dicție am corectat terminația cuvintelor și am ajustat registrele de voce.

Care este exercițiul tău preferat?

Iulia: Exercițiul preferat este cel cu “constituționalitatea”. A fost o provocare să-l învăț, dar am făcut-o. (Constituționalitatea unei decizii pare constituțională când neconstituționaliștii se dau cu părerea, dar după ce constituționaliștii constată legalitatea constituțională a legilor, ele devin din neconstituționale, constituționale, oferind publicului legile constituționale pe care le merită.)

Adrian: „Otorinolaringologul”. E tare! 

Ce rutină are un jurnalist Pro Tv, după acest curs, pentru ca textul sa fie impecabil?

Iulia: Neapărat zilnic citesc minim 40 de minute, iar înainte să-mi citesc reportajele, fac niște exerciții de dicție – spun frământări.

Adrian: În fiecare dimineață trebuie recapitulate toate frământările de limbă și exercițiile pentru respirație.

Cum a fost antrenoare de dicție?

Iulia: Vera este o profesionistă fără îndoială, dar și un om foarte cald.

Adrian: Vera Nastasiu a fost perfectă!

De ce ai recomanda cursul Verei Nastasiu?

Iulia: Înveți o mulțime de lucruri utile, pe care eu le-am descoperit anume la cursul ei, iar cel mai important: pentru că după curs se văd rezultate.

Adrian: Te face să fii ascultat de alții.

Vă mulțumim!
Interviu realizat de Dicție.md.