Bună. Bine ai revenit pe dicție.md. Pentru că mâinile tale sunt mult mai expresive decât crezi tu și pentru că creierul uman acordă o atenție foarte mare asupra ochilor și mâinilor oamenilor, astazi vom descifra împreună limbajul mâinilor din timpul unei prezentări publice.

Mâinile tale sunt mult mai expresive decât consideri tu. Preocupat fiind de ceea ce ai să le spui oamenilor și de emoțiile tale inevitabile, ți se întâmplă să uiți definitiv de poziția mâinilor sau de gesticularea cu ele. Nu însă și cei cărora te adresezi, publicul tău.

Să vedem ce înseamnă fiecare gest:

  • Unirea degetelor și depărtarea palmelor este unul dintre cele mai puternice gesturi care arată confortul psihic al unei persoane. Atunci când varfurile degetelor sunt lipite iar palmele îndepărtate, înseamnă că ai căpătat suficientă încredere în sine pentru un discurs public memorabil.
  • Atunci când mâinile rămân la aceeași înălțime în timpul gesticulării, denotă faptul că interlocutorul spune ceea ce gândește.
  • Poziția palmelor are și ea un rol semnificativ. Dacă acestea sunt în sus, înseamnă că avem în fața noastră o persoană altruistă, deschisă, pe când palmele în jos trădează extremiștii, persoanele care vor sa distrugă ideile și valorile altora.
  • Dacă o persoană își ascunde mâinile în timul conversației, interlocutorul o poate considera suspectă și îi va fi mai dificil să îi acorde încredere;
  • Gesturile ample cu mâinile trădează faptul că persoana care vorbește îți controlează cu greu emotiile.

 

Gesticularea nu reflectă doar gândurile: gesturile schimbă gândurile prin introducerea acţiunii în propriile reprezentări mentale. Gesturile forţează oamenii să gândească cu mâinile

Sursa: Beilock & Goldin-Meadow, 2010