Ca de fiecare dată, părinții joacă cel mai important rol în educarea și dezvoltarea propriilor copii. Atunci când există o problemă la copilul dumneavoastră fie ea la nivel de comunicare fie comportamentală, părinții sunt primii „salvatori” care sar în ajutor și care au misiunea de a-i proteja și de a le oferi tot spijinul pentru a putea depăși cu ușurință acele momente de criză.

Cert este că adesea părinții se îngrijorează în privința a ceea ce va deveni copilul lor mâine și cu toate acestea uită că el este cineva astăzi. Această deprindere a părinților este foarte nocivă, nu doar pentru copii ci și pentru voi, părinții.

Disfluențele verbale, spre exemplu, reprezintă o preocupare imensă pentru părinți, astfel încât aceștia devin exagerat de tensionați și stresați și uită de fapt care este capul problemei.

Dacă e să ne referim la bâlbele și disfluențele verbale ale copiilor dumneavoastră, atunci dragi părinți, echipa dicție.md are pentru voi câteva sfaturi:

  1. Nu vă pierdeți răbdarea și calmul și nu vă acuzați copilul de bâlbele pe care le face în comunicarea sa. Gândiți-vă că nu o face intenționat și ba mai mult face tot posibilul pentru a vorbi cât mai clar și elocvent.
  2. Oferiți-i toată susținerea și ajutați-l să se simtă cât mai degajat și cât mai sigur în capacitățile sale de vorbire. La un moment dat sigur o să reușească.
  3. Nu judecați prea aspru. Critica uneori poate fi mai mult decât un blocaj de lungă durată.
  4. Repetați cu el zilnic și lucrați împreună asupra îmbunătățirii și dezvoltării dicției sale.
  5. Creaţi un climat liniştit, securizant bazat pe comunicare Lucru important, asiguraţi-l că-l acceptaţi aşa cum e.
  6. Bâlbele sunt generate de un dezechilibru psiho-emoțional. Mergeți la un medic psihoterapeut, neurolog și logoped.
  7. Copiii se bâlbâie fie pentru ca s-au speriat puternic de ceva sau cineva, fie pentru că la naștere au existat anumite probleme.
  8. Bâlbele pot fi corectate dacă se intervine de timpuriu.

 

Sunt 7 lucruri pe care orice copil are nevoie să le audă: “Te iubesc”, “Sunt mândru de tine”, “Îmi pare rău”, “Te iert”, “Te ascult”, “Aceasta este responsabilitatea ta”, “Ai tot ce trebuie ca să reușești”. Ai grijă să i le oferi proporțional pe toate. Mult succes!