Un discurs excelent nu poate fi excelent dacă nu ai și o dicție de nota 10. Așa cum îmbunătățirea dicției tale este preocuparea noastră zilnică, te invităm să mai descoperi câteva sfaturi utile oferite de Vera Nastasiu:

 

  1. Rostește cuvântul până la ultima literă, să o audă și cei care stau mai prost cu o ureche, sunt aspecte la fel de însemnate într-o vorbire fluentă.
  2. Folosește propoziții scurte. O frază lungă nu doar că îți va consuma toate rezervele de aer, dar își va și pierde mult mai ușor sensul și, evident, atenția ascultătorului.
  3. Înțelegerea textului este esențială pentru dicția ta. Cu cât ești mai stăpân pe informația pe care o furnizezi, cu atât felul în care o livrezi va fi mai ferm și mai corect exprimat.
  4. Exersează! Nu pleca de la ideea că oricine vorbește o face corect – un simplu exercițiu în fața oglinzii îți poate demonstra că nu e deloc așa.
  5. Printaţi exerciţiile pentru a le putea exersa mai uşor, apoi învăţaţi frazele pe de rost şi rostiţi-le repede fără a le mai citi.

      6. Pentru un succes deplin, reluaţi exerciţiul după câteva zile.