Are 28 de ani, este din Chișinău și acum câțiva ani un diagnostic puternic i-a furat vederea, dar nu și visurile. Este o luptătoare și de asta ne-am convins în momentul în care s-a înscris la cursurile noastre de dicție și discurs public. Ambițioasă și visătoare, Elena Țurcan este un model-exemplu care este dispusă să învețe, să facă performanțe și să se auto-dezvolte oricând, indiferent de  retinopatia diabetică cu care se luptă. Campania Dicție cu suflet i-a oferit Elenei această șansă, astfel încât tânăra a beneficiat de un curs de dicție și discurs public gratuit cu Vera Nastasiu.

În continuare vedeți mai jos un interviu exclusiv cu Elena Țurcan.

  1. Elena, vorbeste-mi un pic despre cum ai pierdut vederea si care este diagnosticul medicilor? Îți vei putea recupera cândva vedere?

Diagnosticul meu este retinopatie diabetică . A fost un drum destul de complicat, timp de 2 ani mi-am pierdut complet vederea la ambii ochi. S-a inceput cu dreptul dupa care istoria s-a repetat fix in fix cu ochiul stang. Am intalnit si m-am tratat la mai multi doctori si toti au prognosticuri diferite. Oricum, pentru a-mi mentine ochiul ca si organ am nevoie de niste operatii.

  1. De ce ai decis să te înscrii la cursurile de dicție? 

Cred că perfecțiunea nu are limite și mereu am lucrat asupra mea și continui să o fac și din situația în care mă aflu ca să pot motiva și susține pe alții care se confruntă cu situații grele.

  1. Ce ai învățat la acest curs și cum te-a ajutat ca și personalitate? 

Îmi place să socializez cu oamenii, să fac diferite proiecte și prezentări și acum am înteles cum pot să le perfecționez și să le adaptez pentru persoanele nevăzătoare, deoarece metoda de reținere este diferită mult față de cei văzători.

  1. Cum s-a descurcat Vera Nastasiu cu tine? 

Atât pentru Vera cât și pentru mine a fost o adevarată provocare, din simplul motiv că ambele suntem novice într-o astfel de experiență. Cu ajutorul ei am făcut o echipă perfectă.

  1. Cum te-ai simtit alături de ceilalți colegi? Ai reușit să te împrietenești cu cineva?

Ce? Mai erau și alți oameni în sală?! Glumesc :). Persoanele care erau pe lângă mine am interactionat mai intens cu ele și aparent toți parcă erau în regulă, dar impresia mea este că persoanele din Republica Moldova încă nu sunt obișnuite să interacționeze cu persoanele cu dizabilitați, și nu pentru că nu doresc, ci din cauza segregării și lipsei de incluziune a persoanelor cu dizabilități și persoanelor fără ele. Un mulțumesc mare și aparte Verei, pentru că datorită campaniei ei, „Dicție cu suflet”, contribuie în dezvoltarea incluziunii persoanelor cu dizabilități.

  1. Ce inseamnă în viziunea ta un discurs de succes sau cum ar trebui să arate el? 

În opinia mea, succesul este definit de fiecare în felul său. Pentru mine un discurs de succes ar fi să ajungi la inimile, la mințile publicului și să semăn măcar un grăuncior cât de mic de interes despre ceea ce zic.

  1. Cum crezi, cât de important este acest curs de dicție pentru cei care vor să facă performanțe în cariera lor? 

Cred că acest curs ajută la performanța în carieră și o să-ți explic de ce. În viziunea mea acest curs te ajută din două laturi foarte importante. Latura morală, cea interioară, deoarece știi ce și cum să faci acest lucru de performanță. Și latura exterioră, deoarece poți să-ți construiești o dicție frumoasă și placută auditiv pentru publicul tau.

  1. Cum e Vera ca și profesor? 

Vera este un profesor corect-strict de care îmi place foarte mult. M-a susținut și m-a încurajat nu doar în timpul cursului. Vera este mai mult decât un profesor, Vera este un mentor.

  1. Dictie.md a împlinit recent 6 ani de activitate și existență pe piața din Republica Moldova, ce mesaj de felicitare ai pentru ei? 

Vreau să mulțumesc pentru ceea ce fac pentru cei mici, pentru cei mari și în special campaniei „Dicție cu suflet”. Cu asa mentor ca Vera Nastasiu realizez că orice scop va fi atins. Vă doresc realizări cât mai frumoase în viața personală, în viața de zi cu zi, în ceea ce faceți și să vă descoperiți multe alte laturi noi în care veți continua să fiți primii.