Știm cu toții cât de mult ne ajută cărțile la dezvoltarea intelectualității, creativității și nu în ultimul rând la dezvoltarea personalității umane. Cert este că nu orice carte poate fi tocmai potrivită pentru tine. Iată de ce este foarte important să știi după ce criterii poți alege o carte bună, deoarece o carte bună, nu este bună pentru toată lumea. Ea este bună pentru acela căruia i se potrivește, și mai degrabă decât a căuta cărți bune, ar trebui să ne formăm deprinderea de a selecta cărțile care ni se potrivesc, de a găsi cât mai repede „cartea potrivită” în mulțimea de titluri disponibile.
În continuare îți sugerăm câteva sugestii: 

  1. Alege o carte la recomandarea unui prieten, unui profesor, dar nu te grăbi să o cumperi sau să o împruuți până nu-i citești recenzia în întregime.
  2. Alăturați-vă unui club de carte. A fi membru al unui astfel de cluburu este adesea o modalitate de a experimenta cărți noi pe care s-ar putea să nu fi avut niciodată motivația de a citi altfel. Alăturarea unui club de carte sau crearea unui club de carte te ajută să știi cui altcuiva îi plac aceleași cărți ca și tine și poți citi cărți pe care alții le-au citit și să le discutăți mai apoi împreună.
  3. Caută cartea online pe care dorești să o citești și citește rezumatul acesteia.
  4. Identifică-ți interesele în domeniul lecturii.
  5. Treci prin rafturile din secțiunea care te interesează. Dacă vezi ceva care pare atrăgător, i-a cartea și citește partea din spatele cărții. Dacă asta îți atrage atenția, citește prima pagină. Dacă tot îți ține atenția, atunci este probabil o carte bună pentru tine.