Ne-ar placea sa ne spui, asadar, ce te motiveaza pe tine, ce te inspira sa te dezvolti in paralel cu afacerea pe care o ai.

 

Vera Nastasiu: Poate sună banal, dar oamenii și dorința lor de a schimba ceva, de a performa într-o anumită direcție. Sunt dependentă de oamenii care au energie, sclipire în privire și încearcă să-și consolideze eforturile pentru a-și depăși condiția. Evident, și familia mea. Dar aici lucrurile sunt mai sensibile. Fetița mea are acum 9 ani, este la vârsta întrebărilor, transformărilor și zilnic îmi oferă lecții de viață. Cred că orice părinte simte la fel. Dar în partea mea profesională, ambiția cursanților mei este motorul cu ardere internă.

Să privim puțin în trecut. Care au fost primii pași care te-au transformat in omul de astazi?

Vera Nastasiu: Povestea mea este un pic mai lungă. Nu m-am trezit peste noapte cu un anumit soi de imagine, hai să-i spunem. Am făcut studii universitare în științele educației, au urmat 11 ani de jurnalism, apoi am decis să-mi impart viața între Chișinău și București, pentru studii post-universitare, apoi pentru formările și acreditările ulterioare pentru poziția de formator peste hotarele țării. Am activat în mai multe proiecte naționale în calitate de expert în comunicare, pentru organizații ca UNDP, UN Women, am livrate sute de training-uri pentru politicieni, prim-ministri, deputati, miniștri, dar și unor companii cu renume la Chișinău, am peste 10.000 de ore de training, cu zeci de mii de cursanți la activ, și 6 ani de când dezvolt un brand – Dicție cu Vera Nastasiu

.

Destul de riscant, dacă stăm să ne gândim că trebuia să crești un nume pentru opinia publică, deja sub un alt ambalaj – antrenoare de dicție și discurs public. Deci, nu jurnalista Vera Nastasiu!

Vera Nastasiu: Atunci, nu am stat să mă gândesc la efort. Acum, dacă privesc înapoi, în urmă cu 6 ani, da, pașii au fost grei și mulți. Dar eu fac acest lucru din pasiune. Nu m-am fixat pe ideea, să cresc un brand ca să de-a bine la camerele video. Eu mi-am axat atenția spre a livra un produs de calitate oamenilor și a excela într-un domeniu.

 

Vera, lecții de dicție s-au făcut și cu mult înaitea apariției proiectului tău în Moldova. Actori sau profesori de dicție la facultatea de jurnalism sau Academia de Arte făceau aceasta. Tu ai decis să vinzi acest produs într-un altfel de ambalaj! De ce?

Vera Nastasiu: Nu-mi plac lucrurile plictisitoare. Ori, dacă vrei și aceste cursuri pot fi plictisitoare, dacă te străduiești tare. Eu am învățat să fac meserie în afara țării, după alte standarde, cu o altă pregătire, inclusiv psiho-terapeutică. Da, dicția înseamnă să oferi fluență, acuratețe, coerență unor sunete. Dar dacă acest curs cuprinde doar atât, e cam nasol. Tocmai de aceea, acest curs cuprinde și partea de discurs public, imagine publică, etichetă, elemente de psihologie, menite să-l pregătească pe cursantul meu pentru o apariție publică fără cusur. Pentru acest proiect a trebuit să muncesc de 10 ori mai mult, decât îmi imaginam la început de drum. Știu, apariția noastră este o sursă continua de inspirație pentru alți așa-ziși traineri, care peste noapte cunosc dicție, articulare, frazare. Vreau ca oamenii care ajung în acele săli de curs să ceară niște acte doveditoare în acest sens. Dacă nu le au, nu prea aveți ce căuta acolo. Cele mai notorii nume din acest domeniu sunt colega și draga mea doamna Vera Mereuță, cu care am muncit la Catedra Arta Actorului la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și doamna Tamara Berzoi. Nu cunosc alți oameni care să facă dicție cu acte în regulă.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o sau de ce schimbari majore ai avut parte in decursul carierei tale?

Vera Nastasiu: Cred că sunt destinată educației. Nu vreau acum să mă superiorizez, dar iubesc ceea ce fac. Nu știu dacă au existat provocări. Am încercat mereu să le văd ca pe o oportunitatate excelentă de a-mi măsura puterile. În zona aceasta, când devii vizibil mă refer, nu prea ești în gașcă. Trebuie să fii pregătit în orice moment pentru orice. Așa că, nu prea mă sperie nimeni.

Cat de mare este cererea pentru serviciile tale?

Vera Nastasiu: În creștere continua de la un an la altul. Mult peste așteptările noastre și puterea de a face față solicitărilor. Dar mereu cu colegii mei am găsit soluții.

Cum se impaca viata personala cu cea profesionala? Se imbina armonios?

Vera Nastasiu: Nu se prea împacă. Cine vă spune că are o armoniei perfecta între cele două, vă minte. Lipsesc mult de acasă. Dar am învățat un lucru sfânt: 2 zile pe săptămână, nu vin la birou. Fie lucrez la biroul de acasa, foarte puțin, și deleg pentru asistenții mei munca, iar fetița mea Gloria face programul. Spre exemplu, săptămâna trecută în cele două zile am mers în parcul Dendrarium, am jucat tenis de camp, am privit premiera filmului Regele Leu, am fost la bibiloteca Ion Creangă și am citit împreună: Băiețelul de coliba albastră de Spiridon Vangheli, ne-am plimbat în parcul Valea Morilor. Ne-am delectat cu porumb fiert și am alergat prin ploaie, pentru că apăruseră un curcubeu minunat.

Te rugam sa ne lași cateva cuvinte care sa serveasca drept inspiratie cititorilor.

Vera Nastasiu: Știu că fiecare avem nevoie în viață de cineva care să ne inspire, să ne motiveze să ne țină vii. Dacă încă nu l-ai găsit pe acel om, caută-l și fii acolo. Viața aceasta nu are 100 de ani, decât pentru unii. Te invit să trăiești frumos și demn. Să investești în dezvoltarea ta personală și să lași o urmă frumoasă în această viață. Vreau să fii cineva și nu un oarecare. Fii mândru de tine în fiecare zi. Păstrează sănătatea! Te aștept la cursurile mele să cucerești lumea prin discurs.