Vera Nastasiu: Secretele unui Expert în Public Speaking

Dacă ai ajuns pe această pagină electronică, înseamnă că ai toate șansele să furi din secretele unui expert în Public Speaking. I-am răpit antrenoarea de dicție și discurs public, Vera Nastasiu exact 30 de minute pentru a ne răspunde la câteva întrebări pe care cu siguranță le-ai așteptat. Despre secrete, trucuri și all about Public Speaking, găsești mai jos. 

Discursul public. Cine este acest public despre care se tot zice că ne este frică să vorbim în fața lui și ne determină să comitem greșeli în exprimare? Care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm în funcție de publicul pe care îl avem în față?

Publicul este divers și pe alocuri imprevizibil. Niciodată nu vei putea să știi cu exactitate pe cine ai în față și câți la număr sunt. Știm însă că sunt mai multe categorii de public: de la cel general, la cel specializat, de la staff-ul de cinci persoane, la o adunare a angajaților, invitații unei ceremonii de aniversare sau publicul de la o lansare de carte.  Discursul public nu înseamnă doar să vorbești în fața unui public, înseamnă de asemenea să-ți expui prezența ta acolo și să te faci remarcat. Pentru a ține un discurs public este necesar să pregătești informația pe care vrei tu să o expui în public și desigur să te pregătești pe tine, corpul tău.

Mulți comunicatori se concentrează pe discurs si uită în totalitate că au un corp care trădează emoțiile interioare (transpiră, respiră greu, este agitat iar inima bate de ori mai repede) ceea ce presupune cam 30% din succesul unui discurs. Discursul înseamnă și “text”, iar scrierea  lui presupune 3 întrebări extrem de importante și esențiale pe care trebuie să vi le asumați:

  1. Cărui public te adresezi?
  2. Care este scopul acestui discurs?
  3. Care este durata discursului tău?

Dacă ai răspuns la toate din aceste întrebări atunci ești pe drumul cel bun. Mergem mai departe. Pregătirea corpului. O altă regulă de bază. Aceasta presupune un mic antrenament care include respirația, nivelul de hidratare, vestimentația și bineînțeles repetiția cu voce tare și cu ochii pe ceas. Dacă nu ești suficient de antrenat și pregătit, renunță. Vei ține discursul doar după ce vei fi încrezut că o poți face.

Din ce cauză facem greșeli atunci când vorbim în public și ce ar trebui să facem ca să le evităm?
Greșelile sunt câte odată firești. Ele vin din necunoașterea a ceea ce suntem capabili în situații stresante și emoționante.  Faptul că am putea da greș în ceva, este o altă gravă greșeală care ne pune în lumină proastă. Atunci când nu suntem suficient de pregătiți și ne dorim să evadăm cât mai repede de pe scenă, să terminăm cât mai repede ceea ce avem de zis, este un catalizator de greșeli. În acele momente puteți pierde controlul asupra discursului. Un comunicator trebuie să se simtă cât mai relaxant și cât mai confortabil cu poziția sa, pentru ca publicul să înțeleagă cât mai ușor mesajul dumneavoastră.

Cum ne dăm seama care este impactul discursului nostru asupra publicului?

 A vorbi în public e un act performant, un “performance” în care CE spui și CUM spui fac un întreg. Atunci când ții un discurs public este foarte important să creați acel “feeling” între tine și publicul tău. Este important să transmiteți energie, să inspirați încredere, să vă faceți simțit ca mai apoi să primiți un feed-back pozitiv. E un “schimb”: dacă nu dai, nu primești. Publicul vrea să vă simtă și vrea să interacționați cu el. Faceți asta.

Daca cineva cască, ține ochii în jos sau vorbește cu vecinul în timp ce tu îți discursul,  nu inseamna neaparat că nu e atent sau atentă. Contactul vizual cât mai susținut poate să va ajute să înțelegeți care este impactul discursului dumneavoastră asupra publicului.

Cum procedăm atunci când nu suntem un orator înnăscut, însă natura meseriei ne obligă să vorbim adesea în public?

 Nimeni nu se naște învățat. Asta trebuie să o înțelegem cu toții. Totul se bazează pe muncă, cutezanță, ambiție și dorința de a învăța continuu de la viață. În cazul în care sunteți puși în fața unui discurs public trebuie să începeți prin antrenamentul zilnic.
Începeți cu vocea. Antrenează vorbirea lecturând în voce tare. Faceți exerciții de dicție în fața oglinzii cu creionul în gură. Priviți-vă în oglinda când vorbiți, mișcați-vă prin casă și imaginați-vă că în casa dumneavoastră stau sute de oameni. Controlați-vă stările. Prin antrenament  insistent puteți dobândi chiar și ceea ce credeați că nu veți fi stare să faceți niciodată.

Cum facem să ne păstrăm calmul și să ne controlăm emoțiile pe care le avem atunci când ținem un discurs public?

 E un proces individual. Cineva poate să nu aibă deloc emoții în fața unui public și să chiar să se simtă foarte bine atunci când toată lumea e ochi și urechi pe el. Altcineva însă poate să tremure și creadă că i se prăbușește cerul peste el. Totul depinde de modul în care ne gestionăm emoțiile sau de curajul de a le avea. O  să auziți de multe ori expresia “păstrează-ți calmul”, să știți însă că în vorbirea în public a fi calm nu e întotdeauna o soluție, mai ales că discursul poate deveni monoton. Sigur, nici cineva agitat nu e o fericire. Suntem diferiți și prin emoții.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le întâlniți în prezentările publice ale oamenilor de afaceri din Moldova?

 Probabil am să mă refer la originalitatea și creativitatea discursului. Cu cât mai original veți fi în prezentarea dvs. cu atât mai mult timp veți ține publicul „pe jar” și cu ochii pe voi.

Dincolo de protocoale, de standarde sau de alte proceduri, există acea doză de lejeritate și suflet într-un discurs public. Este important să cunoașteți că acele discursuri acompaniate de o prezentare PPT nu este cea mai avantajoasă soluție. Discursul dvs. se poate pierde instantaneu, dat fiind faptul că publicul va arunca privirea peste textul de acolo și nu va da importanță textului rostit de dvs. Dezechilibrul între prezentările în PPT și propria performanță, generează insatisfacții. Fiți mai adevărați, fiți mai “voi”.

Ce impact poate avea un curs de public speaking asupra unui participant?

 Creşterea provine din schimbare, iar schimbările încep de la noi. Este un lucru pe care l-am înțeles încă de la primii cursanți care au făcut dicție cu mine. Un curs de public speaking e un fundament în dezvoltarea personală. Tot ce facem noi la dicție și tot ce îi învăț pe cursanții mei e mai mult decât un curs de public speaking, e o pregătire profesională și personală, pentru că pe lângă faptul că antrenăm ritmul vorbirii, respirația, tonalitatea, corectăm defecte și construim discursuri publice, îi ajut pe oameni să se descopere și să-și pună în valoare personalitatea.

 

2019-02-21T09:19:38+00:00februarie 20th, 2019|

Comenteaza